Holtan találtak egy temesvári ATI-s rezidens orvost, feltehetõen öngyilkosság történt

Holtan találtak egy temesvári ATI-s rezidens orvost, feltehetõen öngyilkosság történt

Hétfőn holtan találták meg temesvári lakásán a 28 éves fiatal intenzív terápiás rezidens orvost, aki a fertőző kórház Covid-osztályán teljesített szolgálatot. A Temesvári Sürgősségi Kórház osztályvezető főorvosa elmondta, hogy lesújtotta őket a hír – írja a Libertatea.

„Le vagyunk sújtva. A kollégánk nagy eséllyel a kiégés-szindróma áldozata, amely az ATI személyzetét erőteljesen érinti” – nyilatkozta Dorel Săndesc, arra utalva, hogy a hírek szerint öngyilkosság történt. „Teljesen lesújtott a fájdalom, egy szép kilátású fiatalember volt. Katasztrófa, ami történt” – tette hozzá a főorvos.

Szintén hétfőn közölték azt a felmérést, amely szerint a kórházban, ahol a rezidens dolgozott, az egészségügyi alkalmazottak több mint felénél mutatkoztak meg a kiégés-szindróma tünetei.

Ilyen jellegű felmérést elsőként Temesváron készítettek Romániában, és kiderült, hogy az alkalmazottak jelentős részénél krónikus fáradtság, kimerültség jelentkezett az egy éve tartó járvány következtében. A 250 egészségügyi dolgozó válaszával készült kutatás azt is megállapítja, hogy az alkalmazottak közül sokan már február óta pszichológiai segítséget vettek igénybe a magas distressz, a folyamatos fáradtság és arra vonatkozó aggodalom miatt, hogy a munka miatt nem jut idejük magukra és családjaikra.

„Vészjelző a szorongásos állapot mértéke. A kutatás megállapította, hogy az alkalmazottak mintegy 34 százaléka szorongásos zavarban szenved” – jelentették ki a kórház képviselői, hozzátéve, hogy közel 10 százalékuknál már a depresszió is megjelent.

Hírdetés

Dana Biriș, az egészségügyi intézmény klinikai pszichológusa a kutatás minden résztvevőjével beszélgetett, illetve csoportos találkozókat is tartottak. Egyesekre a nagyon nagy számban érkező Covid-19-es beteg volt terhelő, másokra azoknak a betegeknek a drámai sorsa, akiket kezeltek az intenzív terápiás osztályon.

Az interjúk során a legtöbbször elhangzott válaszok között voltak:
– nem érzem magam kipihentnek,
– nem érzem elég erősnek magam,
– elszegényedtek az érzelmeim
– túl sok tennivalóm van.

Az egy éve 10-12 órás műszakokat vállaló egészségügyi dolgozók problémájának súlyosságát felismerve a temesvári intézményben megoldásokat keresnek a helyzet kezelésére vonatkozóan, amely által szabadnapokat, pihenő szabadságot és pszichológiai tanácsadást biztosíthatnak a Covid-osztályon dolgozóknak.

A kórház igazgatója, Cristian Oancea, elmondta, hogy újra fogják szervezni minden osztályon a szolgálatokat, illetve lépéseket tesznek, hogy a személyzet létszámát növeljék: ugyanis egyszerűen túl kevesen vannak az ellátandó esetszámokhoz képest.

– – –

Ha úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, keresd bizalommal az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély Szolgálatot, a magyarul is beszélő 0754-800-808-as ingyenes telefonszámon, vagy írj e-mailt a [email protected] címre.

A Román állami segélyhívószám: 0800-801-200, vagy fordulhatsz e-mailben hozzájuk a [email protected] címen, további részleteket találhatsz az antisuicid.com oldalon.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »