Holokauszttagadás miatt emeltek vádat Marián Magát ellen

Holokauszttagadás miatt emeltek vádat Marián Magát ellen

ZSOLNA. Szélsõséges nézetei miatt többször került már a figyelem középpontjába Marián Magát, aki ellen most a holokauszt tagadásának bûnténye miatt emeltek vádat.

Nem mond le a jelöltségrõl

Magát az RTVS-nek megerõsítette, hogy a vádemelés ellenére indulni akar a Zsolnai megyei elnöki tisztségért.

„A Csacai Járási Ügyészség ügyésze 2017. július 27-én beadta a Marián M. elleni vádiratot a Csacai Járásbíróságra. A vád: a nevezett személy olyan csoportokat támogatott és propagált, amelyek az alapvetõ jogok és szabadságok  elnyomására törekszenek, tagadta és jóváhagyta a holokausztot és a politikai rendszerek bûntényeit” – mondta a sajtónak Matúš Harkabus, a Zsolnai Kerületi Ügyészség szóvivõjének helyettese.

Harkabus szerint a vád Magát közösségi hálón közzétett kijelentéseivel függ össze, ahol 2013-2016 között Adolf Hitlert és a nácizmust propagáló kommentárokat és cikkeket jelentetett meg. Olyan cikkek is nyilvánosságra kerültek, amelyek ellentétesek voltak a tényekkel, és amelyek cáfolták, illetve kétségbe vonták a holokauszt áldozatainak számát és a holokauszt tényét.

Harkabus szerint a Magát az általa közzétett cikkekkel manipulálta az objektív történelmi tényeket, mivel téves információkat közölt.

Hírdetés

Magát többször került a rendõrségre

Február elején a Csacai Járásbíróság engedély nélküli fegyvertartás miatt feltételesen három év szabadságvesztésre ítélte Magátot, aki a döntés ellen fellebbezett.

A rendõrség tavaly is kihallgatta õt az iszlamizáció elleni tiltakozás során, ahol az embereket arra biztatta, tépjék szét az Európai Unió zászlaját.

A szomszédos Csehországban a nacionalisták tiltakozásán való fellépése miatt gyûlöletkeltés ügyében emeltek ellene vádat.

Marián Magát a Vzdor Kysuce (Kiszucai Ellenállás) nevû csoport egyik alapító tagja, a csoportot a belügyminisztérium szélsõséges csoportként tartja nyilván.

A tavalyi parlamenti választásokon Magát nem járt sikerrel a Mi Szlovákiánk Néppárt listáján.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »