Holokauszt-emlékművet döntöttek le – nem az antiszemita Budapesten, hanem Izraelben

Holokauszt-emlékművet döntöttek le – nem az antiszemita Budapesten, hanem Izraelben

Rámát-Gán izraeli városban ismeretlenek ledöntötték a holokauszt áldozatainak emléket állító szoborcsoportot. A Remény ereje nevű emlékmű központi alakja egy sófárt fúvó alak, a háta mögött pedig hat vörös téglából épített kémény látható. Rámát Gán város vezetősége máris bejelentette, hogy külön forrást különítenek el a ledöntés során megrongálódott szobor, illetve a részben megrongálódott krematóriumkémények restaurálására. A rendőrség most a térfigyelő-kamerák fölvételeinek átnézésével szeretne a szobordöntögetők nyomára bukkanni – írja a Jediot Áháronot című izraeli lap.

Szerdán éjszaka a Tel-Avivval szomszédos Rámát Gán városban eddig ismeretlen elkövetők ledöntötték a központi holokauszt-emlékművet. Az emlékmű tulajdonképpen egy szoborcsoport, amelynek alkotója az Auschwitzot is megjárt Ruth Steiff Roger szobrász. Az emlékművet 1986-ban állították föl az alkotóművész ajándékaként. A Dávid-csillag alakú talapzaton egy sófárt fúvó alak áll (a tudósításokban nőt említenek, de a fényképek alapján mi inkább szakállas férfinak látjuk – J. K.) és a mögötte a földön hat darab alacsonyabb, kőhalomból kiemelkedő, vörös téglából épített kémény látható. Rámát Gán lakossága minden évben ennél a szobornál tartja a központi holokauszt-megemlékezést.

Hírdetés

Az izraeli város polgármesteri hivatalában hangsúlyozzák: elszomorító, hogy a szobordöntésre alig néhány nappal a nemzetközi holokausztnap előtt került sor. A rendőrség közben nagy erőkkel nyomoz az elkövetők kézre kerítésére, s ennek érdekében átnézik az emlékmű közelében levő összes térfigyelő kamera felvételeit.

A Rámát Gán-i holokauszt-emlékműre egyébként rájár a rúd, mert 2011 tavaszán fehér festékkel az angol „Fuck you”, az orosz „CCCP” birodalmi rövidítést írták rá, illetve a sófárt fúvó alak megfelelő testrésze fölé egy jókora férfi nemi szervet rajzoltak. A rendőrség akkor már másnap elfogta a tettest, egy 13 éves, Oroszországból frissen bevándorolt fiút, aki tettét beismerte, s azt állította, hogy unalomból firkált, illetve rajzolt a szoborra.

El-Kudszi – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »