Holokamuzás orrvérzésig: három órán keresztül ismételgették a közismert hazugságokat a zsidók előtt térden csúszó "államférfiak" Jeruzsálemben

Erőteljes fellépést követeltek az antiszemitizmus ellen a Holokauszt Világfórumon felszólaló "államférfiak" Jeruzsálemben, a Jad Vasem holokauszt-múzeumban rendezett találkozón csütörtökön.

A háromórás rendezvényen több tucat ország állam- és kormányfői álltak ki a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen az auschwitzi munkatábor "felszabadulásának" 75. évfordulója alkalmából rendezett Emlékezés a holokausztra, harc az antiszemitizmussal szemben címú fórumon.

"Emlékezni, és nem felejteni" – hangsúlyozta a találkozót megnyitó beszédében Reuven Rivlin izraeli elnök, felidézve a gyermekkorában látott túlélőket, akik Izraelbe érkeztek a háború borzalmai után, és rosszindulatú betegségnek nevezve az antiszemitizmust.

Többször is hangsúlyosan megköszönte a több tucat ország legmagasabb szintű képviselőinek a szolidaritást, hogy Jeruzsálembe utaztak az évfordulós megemlékezésre.

"Izrael nem áldozat, megvédi magát" – jelentette ki. Külön köszönetet mondott a különböző országokban található zsidó közösségek védelméért, és felhívta az állam- és kormányfőket, hogy együtt küzdjenek tovább a gyűlölet és a rasszizmus ellen.

Beszéde végén kiemelte Izrael két legfontosabb értékét, hogy "egyszerre és egyformán zsidó és demokratikus állam". (Ehhez az újabb hazugsághoz a palesztinoknak, de még az ott élő néger zsidóknak is lenne egy-két szavuk… – a szerk.)

Ha holokausztozás, akkor Irán

Benjámin Netanjahu miniszterelnök ugyancsak megköszönte a világ minden tájáról érkezett magas rangú vendégeknek, hogy megjelenésükkel megtisztelték a halottak emlékét.

"Túl későn nyíltak meg a pokol kapui" – mondta az izraeli kormányfő, és kijelentette, hogy nem lesz többé holokauszt, hiszen Auschwitz a zsidók kiszolgáltatottságának tökéletes szimbóluma volt, de ma már van földünk, hangunk, pajzsunk – mondta, és idézte Emmanuel Macron francia elnök szavait arról, hogy az anticionizmus az antiszemitizmus modern formája.

Netanjahu minden kormányt szembenállásra szólított fel Iránnal szemben, az iszlám köztársaságot a Föld legantiszemitább országának nevezve, és figyelmeztetett rá, hogy az iráni nukleáris program minden államot, nem csak Izraelt fenyegeti.

A világtalálkozót kezdeményező Móse Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke Netanjahu után felszólalva kifejtette, hogy az antiszemitizmus minden államot és népet fenyegető veszély, és a jogi védelem fontosságát hangsúlyozta az antiszemitizmus ellen az interneten a gyűlöletbeszédet tiltó német, az egyetemeken azt tiltó amerikai, és a nemzetek elleni bojkottot tiltó francia példa alapján.

Putyin is hatmilliózik, sőt, Európát is felszabadították az igazmondó szovjetek

Vlagyimir Putyin orosz államfő kifejtette, hogy mindig emlékezni fognak a "hatmillió megölt zsidó tragédiájára", s emlékeztetett a koncentrációs táborokat "felszabadító" Vörös Hadsereg tisztjeinek beszámolóira. (Melyek valóságtartalmához ugye kétség sem férhet, ahogy egyetlen kommunista beszámolóéhoz sem… – a szerk.) Hangsúlyozta az Európa "felszabadításáért" (!) hozott hatalmas szovjet áldozatokat, s a szovjet katonák emlékezetének megőrzését szorgalmazta.

Hírdetés

Putyin nehezményezte, hogy szerinte modern politikai vetélkedésre használják a második világháborút, arra utalva, hogy az Európai Unió tavalyi határozata szerint a Molotov-Ribbentrop-paktum révén a Szovjetunió és Németország egyaránt felelős a második világháború kirobbanásáért. Az orosz elnök egy csúcstalálkozó megrendezését vetette fel Oroszország, Kína, Franciaország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság részvételével 2020-ban.

Mike Pence amerikai alelnök az emlékezés kötelezettségét hangsúlyozta, s a valaha történt legszörnyűbb gonoszságnak nevezte a holokausztot, ahol a kiszolgáltatott gyöngék segítségkérését a hatalmasok elutasították. Beszédében arra szólított fel, hogy a világ erőteljesen álljon ki a holokausztot "tagadó", és Izraelt a térképről letörölni akaró Iránnal szemben.

Héber nyelvű ima és egyedi népirtás

Emmanuel Macron a megöltek emlékezete megőrzésének fontosságát hangsúlyozta, és a manipulációk, történethamisítások elutasítását szorgalmazva elítélte a történtek aktuálpolitikai felhasználását. Az egységes Európát nevezte a holokauszt tanulságának, és figyelmeztetett a gyöngeség jelének nevezett antiszemitizmus újjászületésére. Kiemelte, hogy az antiszemitizmus "nem elsősorban a zsidók, hanem mindenki gondja", amin csakis az oktatással lehet segíteni.

Károly brit trónörökös a "népirtás nagyságrendjét és egyediségét hangsúlyozta", s kiváltságnak nevezte, hogy találkozhatott "holokauszt-túlélőkkel" hazájában. Óriási büszkeség számára, hogy Jeruzsálemben eltemetett nagymamája üldözött zsidók megmentéséért megkapta a Jad Vasemtől a Világ Igaza kitüntetését – mondta.

Frank Walter Steinmeier német elnök héber nyelvű imával kezdte angolul elmondott beszédét. Felidézte több zsidó áldozat emlékét, és a francia elnökhöz hasonlóan az antiszemitizmus erősödésére figyelmeztetett.

"Bárcsak elmondhatnám, hogy a németek tanultak a történelemből, de nem tehetem, mikor terjed a gyűlölet" – ostorozta magát a német elnök. "Igen, mi, németek emlékezünk" – mondta Steinmeier. "De néha úgy tűnik, hogy jobban megértjük a múltat, mint a jelent. A gonosz szellemek új formákban merülnek fel, antiszemita, rasszista, tekintélyelvű gondolkodással a jövőre adott válaszként mutatkoznak meg, új megoldást kínálnak korunk problémáira" – tette hozzá.

Az uniós intézményvezetők sem maradhattak le

Meg kell állítani a szélsőségesek és populisták térhódítását, amikor azok ismételten megpróbálják megkérdőjelezni, hogy mindenkit megillet az emberi méltóság és az egyenlőség – hangsúlyozta közös nyilatkozatában a három uniós intézmény vezetője Jeruzsálemben csütörtökön.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egyaránt részt vesz az auschwitz-birkenaui munkatábor "felszabadításának" 75. évfordulója alkalmából Jeruzsálemben rendezett ötödik Holokauszt Világfórumon.

Nyilatkozatukban arra emlékeztettek, hogy a tábor "felszabadítása" vetett véget "az európai történelem legirtózatosabb bűncselekményének, az európai zsidók tervszerű megsemmisítésének".

"A holokauszt Európa tragédiája", amely fordulópontot jelentett a kontinens történelmében – mutattak rá. A holokausztra való emlékezés nem öncélú, hanem Európa egyik legalapvetőbb értékét idézi fel: egy olyan Európáét, amely az embereket helyezi a középpontba, és a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok biztosításával garantálja védelmüket – emelték ki.

"Nem nézhetjük tétlenül az antiszemitizmus térhódítását, ami az általunk nagy becsben tartott értékeket fenyegeti – a pluralizmust, a sokszínűséget, a vallásszabadságot és a véleménynyilvánítás szabadságát. Olyan értékek ezek, amelyek óvják a kisebbségeket, bármikor, bármilyen kisebbségről is legyen szó" – fogalmaztak.

A zsidó közösségek hozzájárultak az európai identitás alakításához, és mindig részei lesznek annak. Elengedhetetlen, hogy a holokauszt tanulságait társadalmunk minden tagja magáévá tegye – hangsúlyozta a nyilatkozat.

"A történelmet nem tudjuk megváltoztatni, de a történelem tanulságai megváltoztathatnak bennünket" – tették hozzá.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »