Holocaust-Mátyás király: 5-0

Holocaust-Mátyás király: 5-0

Az elmúlt öt esztendőben öt holokausztról, illetve II. Világháború végéről szóló film elkészültét támogatta a Nemzeti Filmalap. Mátyás király, a Fekete Sereg Tisza Itsván, vagy Toldi ellenben uncsi témának számít a döntéshozók szerint. 

Dúró Dóra, a parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján csúfos kudarcként értékelte a Nemzeti Filmalap tevékenységét. A politikus felidézte: az elmúlt öt évben egyetlen magyar történelmi film sem készült. 

Illetve, készült több is, de a jelek szerint a döntéshozók szerint a közönséget csak múltunk egy bizonyos szakasza érdekli. Eltalálták, 

a II. Világháborúról, illetve annak is az utolsó egy évéről van szó.

A politikus példaként említette Szász János Nagy Füzetét, A Saul fiát, a holokauszt túlélőkről szóló Hajnali lázat, és a hasonló témájú Hazatérést. De kapott támogatást a menekültekről szóló Állampolgár, és a vidéki homoszexuális pár szerelmét feldolgozó Viharsarok is. A legtöbb pénz eddig Goda Kriszta fimjére, a Veszettekre jutott, amiről amúgy a rendező számtalanszor elmondta már, hogy nem a Magyar Gárdáról szól, de a fősodratú média azért nem tett le arról, hogy a messianisztikus küldetéstudattal megvert kisvárosi Rambo-szekta sztoriját összemossák a Gárdával. De nem maradhatott ki a szórásból a magyar filmipar mestervamzere, Szabó István sem, aki n+1-szerre is szembenéz a múlttal a Sins of the father (Az apa bűne) című alkotásban. Persze nem a saját besúgói karrierjével, hanem naná, hogy a nácizmus sötét árnyaival küzd meg. Ezzel együtt tehát az elmúlt öt évben öt holokauszt-tematikájú, vagy valamilyen formában a zsidóüldözést bemutató film kapott támogatást. 

Erre persze mondhatnánk azt, hogy nem is olyan sok – ha nem lennének ott a mérleg másik  serpenyőjében az elutasíotto pályázatok. Ugyanis a nyertes alkotásoknál is érdkesebb azoknak az elvetélt ötleteknek a listája, amelyeket a Filmalap kuratóriuma elutasított. Dúró Dóra elmondta: támogatás híján 

nem születhetett meg többek között a Toldiról, Bethlen Istvánról, Munkácsy Mihályról, Tisza Istvánról, Mátyás királyról, illetve a Fekete seregről szóló film sem. 

Hírdetés

A Filmalaptól egyetlen olyan történelmi film kapott dotációt, amely nem a II. Világháború, illetve a holocaust idején játszódik:

az izraeli-magyar koprodukcióban készülő Salamon király legendája című rajzfilm. 

Az ellenzéki politikus sajnálatosnak nevezte, hogy a nemzeti identitást erősítő, nagy költségvetésű történelmi játékfilmek nem készültek, s megszűnt a Magyar Történelmi Film Alapítvány is.

Dúró Dóra azt is kifogásolta, hogy a Andy Vajna, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos „nem áll meg” és a médiában is igyekszik teret hódítani. Magyarországnak a kultúrában sincs szüksége oligarchákra – szögezte le . 

A jobbikos politikust kérdezték az LMP-nek az offshore cégekbe mentett vagyonokról szóló törvényjavaslatáról is. Dúró Dóra azt felelte, hogy minden indítványt támogatnak, ami előmozdítja a közélet tisztaságát.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »