Holnaptól beköszönt az igazi tél

Holnaptól beköszönt az igazi tél

Az ország nagy részén esik a hó, a meteorológiai szolgálat csúszós utakra figyelmeztet.

Pest és Nógrád megyében elsőfokú citromsárga figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken 12 óra alatt 5 centimétert is meghaladó friss hó hullhat. Nagyobb havazásra a következő napokban lehet számítani, a közútkezelő 24 órás szolgálatban takarítja az utakat.

Több centis hóréteg borítja a fákat, és ezeken a padokon is érintetlen a hótakaró a Bükkben. Múlt héten esett itt utoljára a hó, de az enyhébb időben is megmaradt a nyoma az akkori havazásnak. A Közútkezelő figyelmeztetése szerint mostantól már igazi télre kell számítani, szerdától vasárnapig jelentős mennyiségű hó eshet.

Hírdetés

Szerdán az Északi-középhegységben és a Dunántúlon, csütörtöktől azonban az egész ország területén havazást jósol a meteorológia. A Magyar Közút egész napos készültségben, 24 órás szolgálatban takarítja majd a hóval borított útszakaszokat.

„Társaságunk szinte az ország egész területén az egyik legmagasabb, hármas téli készültségi fokozatot rendelte el. Mérnökségeinken keresztül tizenkét órás váltott műszakokban látják el feladataikat a szakemberek. A havazásban érintett területeken pedig szükség szerint preventíven, vagyis megelőzésképpen juttattunk ki síkosság mentesítő anyagokat. Országosan kedd óta egyébként 1150 tonna sót és 220 ezer lliter kalciumklorid oldatot szórtak ki a gépeink a közutakra” – fogalmazott Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője.

A Közút adatai szerint a havazásban érintett területeken eddig nem volt fennakadás a közlekedésben. A társaság szóvivője mindenki arra figyelmeztet, hogy körültekintően vezessen, és cserélje télire az autója gumiját, ha eddig ezt még nem tette meg.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »