Holnap tervezik eltemetni Petőfi állítólagos maradványait

Nagyszabású koncertekkel kezdődik a Papp László Budapest Sportarénában a Megamorv-Petőfi Bizottság megemlékezése, amelynek csúcspontja a tervek szerint a Petőfi Sándornak tulajdonított maradványok eltemetése lesz.

Ha tetszik a kormánynak, ha nem, Petőfit eltemetik a Nemzeti Sírkertben – fogadkozott Morvai Ferenc, a bizottság elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nemrég. Az ünnepélyes szertartás tehát az arénabeli minifesztiválra ingyen vállalkozó hírességek előadásaival veszi kezdetét: a Petőfi visszatér című táncjátékot a makói Forgatós Együttes adja elő, ezt követi a Kormorán együttes rockoperája, végül egy Petőfi-oratórium zárja a műsort, de szerepelnek az étlapon Janicsák Veca és Keresztes Ildikó, és sztárvendégként ott lesz Pitti Katalin is. Ezt követően jönne a tiszteletadás a temetőben, majd a maradványok elhantolása – írja a Magyar Nemzet.

Azért használnak feltételes módot, mert "ez utóbbiból azonban lehet, hogy semmi sem lesz": a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) ugyanis szerdán közölte: továbbra is a Magyar Tudományos Akadémia szakvéleményét tekintik mérvadónak, mely szerint a „kazánkirály” Morvai által az Oroszország részeként létező Burját Köztársaság Barguzin nevű településénél megtalált állítólagos Petőfi-maradványok valójában egy nőhöz tartoznak.

Morvai korábban az ATV-ben is hevesen támadta a – mindenkori – magyar kormányt, amely szerinte az MTA-n keresztül lehetetleníti el őt. Morvai kezében állítólag négy különböző helyről származó szakvélemény van (a legutóbbi Kínából), amely igazolja, hogy a Morvaiék által 1989-ben kiásott maradványok a forradalom híres költőjéhez tartoznak, aki valójában nem az 1849-es segesvári csatában halt meg, hanem cári fogságban, Szibériában hét évvel később. Az MTA szerint azonban ezen DNS-vizsgálatok több ponton sántítanak. A napokban pedig a sírkert is fenntartását hangoztatta, a Főpolgármesteri Hivatal pedig állásfoglalásában jelezte, a Budapesti Temetkezési Intézet visszautasította a temetésben – bár a szervezők állítása szerint minden szükséges dokumentumuk megvan hozzá (ehhez képest a Népszava szerint az 58-as parcellában vásárolt sírhelyre nem jelentettek be temetést).

Hírdetés

Morvai egy blogbejegyzésben már arról írt, hogy „cselhez kell folyamodniuk” a temetés lebonyolítása során. A lap telefonon nem érte el a szervezőket.

(MNO nyomán)

Korábban írtuk:

"Megdöglesz Petőfi!" – festették a szabadságharc költőjének temetésére készülő "kazánkirály" kapujára

Petőfi Sándor haláláról – nyílt levél a Magyarok Világszövetségének – és az MVSZ-bizottság válasza, melyből kiderül, hogy portálunk "cserben hagyta a magyar oldalt"


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »