Hollandia: sokkal többe kerülnek az adófizetőknek a migránsok

Hollandiában a menedékkérők elhelyezésének költségei tavaly mintegy 70 százalékkal nőttek, az állam összesen 2,7 millió eurót fordított erre a célra a 2022-es 1,6 milliárd euró után – közölte szerdán a menedékkérők befogadásával foglalkozó központi ügynökség (COA).

Hírdetés

Éves jelentésében a szervezet rámutatott arra, hogy a jelentős költségnövekedés főként annak tulajdonítható, hogy több hollandiai menekültszállást zártak be 2016 és 2017 között, amikor kevesebb menedékkérő érkezett az országba. Azóta azonban a menedékkérők száma ismét megnőtt, és a COA-nak rövid távra bérelt szükséglakásokat kellett igénybe vennie az elhelyezésükhöz, amelyek költsége jóval magasabb, mint a befogadóközpontoké. A rövid távra bérelt lakások éves költsége átlagosan 69 400 euró, szemben az állami menekültszállások 30 400 eurós költségével.
   
A COA szerint 2023-ban a menekültügyi befogadásban részesülők száma az előző évhez képest egynegyedével nőtt. Tavaly 64 300-an érkeztek Hollandiába menedékkérőként, míg tavalyelőtt 51 600-an.
   
A problémát súlyosbítja, hogy a helyi hatóságok nem tudnak elegendő szállást biztosítani a tartózkodási engedéllyel rendelkező migránsok számára, ezért hosszabb ideig kell a menekültszállásokon maradniuk – emlékeztetett a Dutchnews hírportál.
   
A holland bevándorlási hivatal (IND) munkaerő-problémákkal küszködik, az alkalmazottakon túl nagy a terhelés, és a tapasztalt munkaerő hiánya miatt a menedékkérelmek elbírálása akadozik. Emiatt a menedékkérők jelentős része továbbra is a Ter Apel-i regisztrációs-és befogadóközpontban tartózkodik. A központ túlzsúfoltsága miatt egy holland bíróság megállapította, hogy a létesítményben legfeljebb 2000-en tartózkodhatnak, és minden olyan nap után, amikor a létszám ennél magasabb, az ügynökségnek bírságot kell fizetnie a befogadószállásnak otthont adó Westerwolde település önkormányzatának.
   
A júniusban hivatalba lépett jobboldali kormány el kívánja törölni az előző kabinet által bevezetett törvényt, miszerint a rendszerre nehezedő nyomás enyhítése érdekében a helyi önkormányzatoknak meghatározott számú menekültet kell elhelyezniük. A kormánykoalíciós megállapodás szerint a tartózkodási joggal rendelkező menekülteket a továbbiakban nem lenne szabad előre helyezni a lakhatásra várók listáján.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »