Hollande Magyarországról: „Én nem szeretnék egy ilyen társadalmat”

Hollande Magyarországról: „Én nem szeretnék egy ilyen társadalmat”

Úgy tűnik, hogy egyre divatosabbá válik a politikusok között, hogy Magyarországot és Lengyelországot a szájukra vegyék. Miután Bill Clinton a hétvégén egy kampánygyűlésen a két ország esetében arról beszélt, hogy Putyin-féle vezetést akarnak, amire Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vissza is szólt a volt amerikai elnöknek, most az egymással vetélkedő Nicolas Sarkozy volt francia elnök és François Hollande jelenlegi elnök osztották meg a nyilvánossággal eltérő álláspontjukat.

Sarkozy a Le Monde-nak adott friss interjújában Lengyelországról és Magyarországról azt mondta:

„Nem mondhatjuk, hogy nincs demokrácia Magyarországon. Ez a francia elitek ellentmondása, hogy mindig leckéztetni akarják az egész világot. Ami pedig Lengyelországot illeti, láttam a Kaczynski-fivéreket a hatalomban. Tiszteletben tartották az európai szabályokat és amikor megverték őket, távoztak a hatalomból. Ötven év kommunista iga után ezek működő demokráciák. Egy nagyszabású problémával is szembe kell nézniük, nagyon jelentő migrációs nyomást viselnek el. Schengen kudarca elsősorban őket nyomja. Azt szeretné, hogy újraépítsük a Berlini Falat?”

A Republikánusok elnökjelöltjének kijelentéseire reagálva François Hollande az Europe1 rádiónak úgy fogalmazott:

„Látom, hogy egy volt köztársasági elnök szerint csodálatos, ami Magyarországon és Lengyelországban történik. Nos, én nem szeretnék egy ilyen társadalmat.”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »