Holland példa – a magyarok képesek lennének szembenézni a multikkal?

Aláírásgyűjtést indítottak aktivisták Hollandiában annak érdekében, hogy népszavazást írjanak ki az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásáról, a referendum megrendezését már közel 200 ezren támogatásukról biztosították. Ön szerint hazánkban lehetne a CETA-ról népszavazás?

A népszavazás nem lenne jogilag kötelező érvényű, de a CETA elutasításával a hollandok ismét üzennének a kormányuknak és az Európai Unió vezetésének is.

Európai demokrácia-gyakorlat: a holland kormány szerint népe kárt okozna Európának

Az MTI arról írt, Mark Rutte holland miniszterelnök pénteken kijelentette, Ukrajna unióhoz való közeledését jelentő megállapodás holland elutasítása nagy kárt okozna és gyengítené az Európai Uniót, ezért mindent megtesz, hogy kormánya a hétvégi egyeztető tárgyalásokon kompromisszumos megoldásra jusson. Az euroszkeptikus Szocialista Párt indítványát szűk többséggel szavazták le a 150 tagú parlamentben: 75 képviselő voksolt a javaslat ellen és 71-en támogatták azt.

Hírdetés

A kezdeményezés mögött álló, „Platform CETA-TTIP referendum” nevű szervezet szerint a Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezmény veszélyezteti a demokráciát, általa ugyanis a nagyvállalatok kikezdhetnék a holland jogszabályi előírásokat.

A petíciót már több mint 190 ezren aláírták, a népszavazás kiírásához legalább 300 ezer aláírásra van szükség Hollandiában. A referendum akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak legalább 30 százaléka részt venne rajta, írja az MTI.

Mint ismert, hazánkban 200 ezer érvényes aláírásra lenne ahhoz szükség, hogy népszavazást írjon ki a kormány egy adott kérdésben. Legutóbb a termőföld kapcsán ez a szám nem gyűlt össze.

Az Iránytű Intézet közvélemény-kutatásából kiderült, a magyarok kétharmada fontosabbnak a tartja az élelmiszer-biztonság kérdését a gazdasági szempontoknál, mi most arra lennénk kíváncsiak, vajon a magyar társadalom képes lenne kikényszeríteni, hogy az Orbán-kormány elálljon a CETA támogatásától?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »