Hol van már a szabadságharc? Orbán Viktor: „be kell tartanunk az EU szerződéseit!”

Hol van már a szabadságharc? Orbán Viktor: „be kell tartanunk az EU szerződéseit!”

Orbán Viktor magyar és Horst Seehofer bajor miniszterelnök tartott közös sajtótájékoztatót pénteken. Seehoffer munkalátogatásra érkezett hazánkba, és az elmondottak alapján gazdasági kérdésekben egyeztettek egymással. Angela Merkelt egyik férfi sem akarja meggyengíteni, ugyanakkor mindkét politikus kiállt amellett, hogy az EU szabályait be kell tartani, kompromisszum nélkül.

Orbán Viktor a sajtótájékoztató legelején arról beszélt, hogy „mit nem csináltak” Seefhoferrel:

„a mai megbeszélésünk célja nem az volt, hogy gyengítsünk a német kancellárt”.

Majd hozzátette: sem a német kormány, sem pedig a kormányzópártok ellen nem kívánnak felszólalni.

A magyar államfő szerint mi „a CSU és a CDU sikerében, és egy erős német kancellárban vagyunk érdekeltek”. Kijelentette, hogy a magyar kormánypolitikájának nincs német dimenziója -, illetve „amit mi mondunk, azt nem befolyásolja a német politika”.

Ugyanakkor saját jogon részt veszünk az európai politikában, és saját jogunkon elmondjuk azt is, mit és miért teszünk – fogalmazott a magyar államfő.

Seehofer (b.) és Orbán (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Orbán Viktor egy történelmi mondással emelte ki vendége fontosságát:

„az okos magyar Münchenen keresztül megy Berlinbe”

– ami szerinte alátámasztja, hogy a jelenleg a a bajorokhoz fűződő barátságunknak történelmi távlatai vannak. „Köszönjük, Bajorország!” – hálálkodott Orbán a német szövetségi államból érkező támogatásért. Ami nem pusztán anyagi vonzatú, hiszen

„amikor a migránsválsággal a történelem ránk rúgta az ajtót, a bajorok csak barátsággal, megértéssel fordultak felénk”.

Németország az első számú külkereskedelmi partnerünk.

Németországon belül Bajországgal a legnagyobb a kereskedelmi volumenünk: ez tavaly 8,5 milliárd euró volt, ami 13 százalékos bővülést eredményezett; 2.300 bajor cég működik hazánkban, több mint 100 ezer magyar munkahelyet biztosítva, közülük négy multival stratégiai megállapodást is kötött az Orbán-kormány (ide kell számolni az Audit is)

Hírdetés

Horst Seehofer is a hosszú történelmi barátságból indult ki, majd hozzátette „a politikai párbeszéden kívül nincs más alternatíva a XXI. században”. Ezért is örül az egyeztetésnek.

Ezt követően dicsérte a magyar gazdaság eredményeit, amely például a munkanélküliséget tekintve még a németországinál is kedvezőbb. Elmondta, hogy most is születtek megállapodások a két fél között, de

„a projekteket a siker érdekében nem akarjuk nyilvánosságra hozni”.

A jövőheti EU-csúcs kapcsán elmondta, hogy „innen is kívánom teljes szívemből, hogy Merkel sikeresen legyen”, hiszen „hatékony, hosszú távú megoldásra van szükség a migránsügyben”.

Elhangzott, hogy Orbán Viktor elfogadta a bajor kollégája invitálását Ingolstadtba, igaz csak bizonyos feltételekkel: a magyar kormányfőt ugyanis nagyon érdekli a labdarúgó Európa-bajnokság, és a közeli Audi gyár is.

Seehofer fontosnak tartotta megemlíteni: Bajorország továbbra is támogatja a német nyelvű Andrássy egyetemet. Majd kijelentette, nagyon elégedett a megbeszélés tartalmával.

Seehofer (b.) és Orbán (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Ha annyi szubjektivitást megengednek, a kérdések nagyobb izgalmakat váltottak ki, mint a sajtótájékoztató gerincét adó közlések.

Orbán Viktor, a magyar médiumok közül az egyedüliként kérdezhető M1 riporterének a törökökkel való megegyezéssel kapcsolatban megerősítette,

1., „tudjuk, hogy ez pénzbe fog kerülni, de Magyarország vállalja a hazánkra eső részt”,

2. illetve hogy a törökök vízumát meg kell előznie az ukrán állampolgárok vízumának,

3. valamint hogy hazánk nulla darab menekültet fog beengedni hazánkba Törökországból.

„Ezekkel a megszorításokkal támogatjuk a német politikát!”

– tette hozzá.

Ezután viszont hosszas filozófiai fejtegetésekbe kezdett Orbán Viktor, amely során

egy Brüsszellel szemben korábban szabadságharcot vívó politikus nyíltan kiállt az európai integráció mellett.

Mint mondta:

„két kultúra él egymás mellett”: a szerződések betartásának és félretolásának kultúrája. A Fidesz politikáját az utóbbihoz sorolta. „Ha engedjük a szerződések eltolásának kultúráját, megássuk Európa sírját. A szerződéseket be kell tartani!”.

A magyar államfő hangsúlyozta: abban erősített meg őt Seehoffer látogatása, hogy Magyarország nincs egyedül a szerződések betartásának oldalán, „itt nincs kompromisszum, ebben az elvben ki is fogunk egymás mellett”.

Miután a német újságírók újból érdeklődtek a Merkelhez fűződő politikai viszonyukról, Orbán Viktor így hűtötte le a kedélyeket:

„Összejön két férfi, és mindenki arra kíváncsi, hogy mi a véleményünk egy jelen nem lévő hölgyről”.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »