Hol van a józan ész diktálta határ?

Hol van a józan ész diktálta határ?

Szép dolog, ha önfeláldozóan mások javára lemondok valamiről, hogy segítsek. Bár persze ennek is van normális, józan ész diktálta határa: ha mindenről lemondok, már nincs mivel segítenem. Ezzel szemben van egy szép mondás, miszerint segíts magadon, Isten is megsegít. Ezt mostanában úgy szokták alkalmazni, hogy segíts neki, mert ő magán nem tud.

Segítség ez még? Ha valaki már olyan testi vagy lelki állapotban van, hogy tényleg képtelen rá, az más. De most nem erről van szó.

A természet kemény törvényei szerint az ilyen pusztulásra van ítélve. Igen ám, de mi olyan jóságosak vagyunk, hogy a kiszáradt fát is öntöznénk.

A beáramló migránsok nem hasonlítanak egy kiszáradt fára, koldusra annál inkább. Egy koldusra, aki eljátssza a sántát, hülyét, beteget, s aztán a kocsmában elissza az adományokat.

Ha ég a házam, hiába hunyom le a szememet, vagy hiába megyek el – a ház tovább ég. S az sem épületes hozzáállás, ha mástól várom el, hogy a leégett házamat önként és ingyen építse újjá.

Márpedig a migránsokkal valami hasonló történik. S vannak jó lelkek, akik egymást túllicitálva ajánlják fel javaikat, önfeledt segítségüket, talán még sátorba is készek költözni, hogy lakásukat a szegény migránsoknak átengedhessék. Micsoda keresztényi gesztusok! Büszkék is magukra.

Hírdetés

De a licit itt nem állt meg. Egy francia politikus, Yves Crochet, aki a néhai szocialista kormány minisztere volt, s ma a zöldek soraiban politizál, azt is fölvetette, hogy igen, sok a migráns, valahova el kéne helyezni őket, de sajna a franciák is itt vannak még, túl sokan.

Na, erre csókolta homlokon a múzsa, mire kiötlötte:

Remek ötlet, ugye? Még arra is tellett a múzsa csókjából, hogy azt javasolta: a gyermekek utáni támogatás legfeljebb két gyermek után járjon – de persze ez csak a franciákra vonatkozna. Talán attól félt a zseniális javaslattevő, hogy rasszistának tartanák, ha a migránsokat is fékezni akarná a gyermeknemzésben.

Mifelénk nem kell ilyesmit javasolni, hiszen a családmodell ideálja gyakran az egyke. És a kevés gyerekből, aki megszületik, alapvetően téves elgondolás szerint sokat szlovák iskolába íratnak.

A francia politikus, láthatjuk, példamutatóan segítőkész. Ez igen, ez tényleg önfeláldozás a javából! A hír egyik hozzászólója szerint most már csak az jöhet, legyenek a franciák öngyilkosok, így teremtsenek több helyet a migránsoknak.

Szerintem a francia gyermeknemzés visszafogásának kiötlője, aki ilyen hősiesen ágál a kedves migránsok érdekében, arra is képes lenne, hogy legyilkolja a családját, a gyermekeit, unokáit, ami van – ez úgy beleillene az elképzelésébe.

Okos ember a rothadó almát ki szokta dobni.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »