Hol találjuk a királyt? – Januári Mária-köszöntő Csíksomlyón

Hol találjuk a királyt? – Januári Mária-köszöntő Csíksomlyón

„Legyünk Isten megbízottai, igazságának és szeretetének követei” – mondta az elsőszombati Mária-köszöntőn, január 6-án Timár Sándor Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója. Az év első Mária-köszöntőjére vízkereszt ünnepén több ezren zarándokoltak a ferences Mária-kegyhelyre.

Már a délutáni órákban érkeztek a zarándokok Csíksomlyóra, az év első Mária-köszöntőjére. Négy órától a gyimesi hívek, majd a csíktaplocai egyházközség férfi rózsafüzér társulata végezték az imaórát. Közben a zarándokok a kolostor gyóntatószobáinál sorakoztak fel, hogy szentgyónáshoz járuljanak.

Az ünnepi szentmisét 18 órától Timár Sándor Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója mutatta be. Vízkereszt ünnepe lévén arról beszélt, hogy a napkeleti bölcsek mitől látszanak királyoknak. Rámutatott: az idők során rakódott rájuk ez a hagyomány – ahogy a nevük is (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) –, a számuk, hogy hárman voltak, de így nem szerepel a bibliai híradásban. Megjegyezte: sokan úgy gondolják, az értékes, királynak szóló ajándékaik miatt lett belőlük a közbeszédben király, hiszen ki más volna méltó meglátogatni egy uralkodót, és az ajándékok száma miatt voltak hárman. Hozzátette: A bölcsek királyt kerestek, királyhoz méltó helyen, királynak járó tisztelettel.

A bölcsek az útmutatás nyomán megtalálták Jézust. Leborultak előtte, hogy imádják, nem volt kérdés számukra, hogy méltó-e erre. Vajon mitől látták királynak az egyszerű család fiát? Amikor Jézus felnőtt, és földi életének másik végéhez közeledett, Pilátus ezt a kérdést szegezte neki: „Tehát király vagy te?” Jézus így válaszolt: „Te mondod, hogy király vagyok. Én azért születtem, és azért jöttem a világba, hogy bizonyságot tegyek az igazságról: mindenki, aki az igazságból való, hallgat az én szavamra. Pilátus megkérdezte tőle: Mi az igazság?” – Ő is sejtette, noha teljesen más síkon gondolkodott, hogy Jézusnak valahogy köze lehet az igazsághoz – mondta a kegytemplom igazgatója, majd a 71. zsoltár – „Istenem, ítéletedet add a királynak, és igazságodat a király fiának” – kezdősorát idézte, illetve Izajás ígéretét: „Mert gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk, s az ő vállára kerül az uralom. Így fogják hívni: Csodálatos Tanácsadó, Erős Isten, Örök Atya, Béke Fejedelme. Messzire kiterjed majd uralma, és a békének nem lesz vége Dávid trónján és királyságában, amelyet a jog és az igazság által megerősít és megszilárdít mostantól fogva mindörökké.”

Vágyunk mi is a világnak erre a rendjére: hogy békesség legyen, ne emésszen fel emberi életeket a létért vagy az igazságosságért folytatott reménytelen küzdelem. Hogy mindenkinek legyen igénye és lehetősége az értelmes munkavégzésre; hogy jusson otthon, család, élelem, tudás, orvosi ellátás és megbecsülés minden embernek. De hol találjuk azt a királyt, aki mindezt megvalósítja? Nem tesszük fel mi is néha keserűen a kérdést: ha ennyi baj van a világban, akkor valóban király vagy te, Jézus? Nem volna hatalmad, hogy a köveinket máris kenyérré változtasd, vagy hogy legalább a fülét levágd, csak úgy figyelmeztetésül, az ellenségeinknek? És az igazán nagy gonoszokra tüzet is kérhetnél az égből – mondta Asztrik testvér, majd Bonhoeffer teológust idézte, aki szerint Isten szeretete a világ iránt nem abban áll, hogy a háborúknak véget vet, hogy elvesz tőlünk minden szegénységet, nyomorúságot, üldöztetést, katasztrófát. Mi pedig éppen ilyen dolgokban szoktuk keresni, és így nem találjuk.

Hírdetés

A mi királyunk magára vette bűneinket, hogy minket igaznak, megigazultnak mondhasson mennyei Atyánk, akinek annyira vágyunk a szeretetére. Ahogy a bölcsekre egykor rávetült a Jézussal való találkozás után az ő királyi fénye, hogy az utókor szemében már maguk is királyoknak látszanak, úgy, de annál sokkal igazabban vetül ránk a feltámadás fénye, hogy mi magunk is új életben járjunk ezután. Legyünk Isten megbízottai, igazságának és szeretetének követei – zárta prédikációját Timár Sándor Asztrik, a kegytemplom igazgatója.

A szentmise után ugyancsak a csíktaplocai egyházközség férfi rózsafüzér társulatának vezetésével a világosság olvasóját imádkozták a zarándokok. A gyertyás körmenetben szintén a rózsafüzér társulat tagjai vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát.

Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és a kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette. A következő Mária-köszöntő február 3-án lesz.

Forrás: Romkat.ro/Ferences sajtószolgálat

Fotó: Erdélyi Ferencesek Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »