Hol fizetnek az alumínium dobozokért? Hol veszik át a fémhulladékot?

Hol fizetnek az alumínium dobozokért? Hol veszik át a fémhulladékot?

Sokkal kevesebb helyen lehet leadni a fémhulladékot, de azért vannak olyan telepek, ahol fizetnek érte. Térképre tettük a helyeket.

Átmeneti helyzet alakult ki a visszavihető, újrahasznosítható hulladékok, azon belül is a fém, így az alumínium hulladékok esetében az idén.

Sok olyan helyen megszűnt a visszaváltás, ahol korábban lehetett, közben pedig még várni kell az új rendszerre, amely várhatóan jövő januárban indul el.

Utóbbit a tőzsdén jegyzett magyar olajcég, a Mol leányvállalata, a Mohu Zrt. menedzseli, amely idén júliustól a teljes magyar hulladékgazdálkodásért felel.

A fémhulladék-átvevő telepek száma júliustól jelentősen csökkent: korábban közel 600 helyen volt erre lehetőség, júliustól viszont alig három tucat ilyen helyszín van, ahogy arról a G7.hu gazdasági portál beszámolt.

A 2023.08.02-től érvényes fémhulladék Ft/kg árak listája a Mohu oldalán, itt érhető el.

Térképre tettük, hogy a Mohu honlapján elérhető lista szerint az alábbi hol lehet most fémhulladékot leadni:

Forrás: Mohu Zrt.

Hírdetés

(Megjegyzés: A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Mohu istája alapján készítette a térképet, a jövőben lehetnek változások a fémhulladék-visszaváltó-helyek listáját tekintve. A térkép esetleges hibáiért a Tudatos Vásárló Egyesülete nem vállal felelősséget.)

Tehát a fémhulladék-visszavevő helyek listája jelentősen csökkent, az új rendszer felállására pedig még várni kell:

a belföldön forgalomba hozott kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltási rendszere (DRS) 2024. január 1-től kerül országosan bevezetésre.

Miért mennyit fizetnek?A fémhulladék leadásáért a meghatározott telepek fizetnek az érintetteknek, a díjak jogszabályban vannak meghatározva, mégpedig úgy, hogy az átvevő 3,75 százalékot levon az adott összegből.Bizonyos fémtartalmú hulladékokat a piaci árnál alacsonyabb, az új rendszerben ún. ösztönző áron lehet leadni. Talán a legfontosabbak ezek közül az aludobozok, azaza alumínium italos dobozok, amelyek gyakran előfordulhatnak a háztartásokban, ezekért kilonként 134 forint jár. Emellett egy esetleges felújítás után megmaradt fémből készült vezetékek, csövek, esetleg a bojler rézből készült tartozékait is le lehet adni.A különböző fémhulladékokra vonatkozó konkrét díjak ebben a táblázatban találhatóak.

A következő hónapokban várhatóan rengeteg automatát fognak telepíteni az orrszágban, amelyek a rendszer indulása után „fogadják” majd a hulladékokat.

Hiába gyűjtjük szelektíven a műanyag hulladékot, ha nem hasznosítják újra

A tervezett rendszer szereplői a következők:

Mohu Zrt. a rendszer működtetőjea gyártók, akik termékeik regisztrációját követően a DRS-rendszer működtetését finanszírozzák a negyedéves díjakon keresztül, valamint biztosítják a forgalomba hozott termékek után a visszaváltási díjat a későbbi fogyasztói visszatérítés érdekében;a fogyasztó, tehát a vásárló, aki a korábban általa megfizetett visszaváltási díj visszatérítése ellenében gondoskodik az ép üres palackok visszaváltási pontokra juttatásáról;a forgalmazók, leegyszerűsítve az üzletek, akik 400 négyzetméteres üzletméret esetén kötelezően, egyéb esetben önkéntesen a koncessziós társaság által biztosított visszaváltó automaták segítségével vagy önkéntesen kézi visszavétellel fogadja vissza a hulladékot és közreműködik a fogyasztó választása esetén a visszaváltási díj visszatérítésében (levásárolható kupon formájában.)

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-22-19-C jelű pályázata támogatásával készült.

Ez a poszt Hol fizetnek az alumínium dobozokért? Hol veszik át a fémhulladékot? először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »