Hol a pofátlanság határa?

Hol a pofátlanság határa?

A francia liberális vicclap a Charlie Hebdo legújabb számával ismét kiverte a biztosítékot. Most éppen a németországi szexuális zaklatásokra reagált meglehetősen szélsőséges módon.

A Charlie Hebdo karikatúrái nemzetközi figyelem középpontjában állnak tavaly január óta, amikor a Kouachi testvérek megtámadták a magazin párizsi székhelyű szerkesztőségét és brutálisan megöltek 12 embert.

Hírdetés

A magazin szerkesztői, akkor leszögezték, hogy nem változtatnak az addigi stílusukon és nem engednek a véleménynyilvánítás szabadságából.

Most azonban a lap által képviselt, mindenbe és mindenkibe belerúgó, semmit sem tiszteletben tartó parttalan liberalizmus, ha lehet mélyebbre süllyedt, mint valaha.

A jól bevált liberális technikákat – az összemosást, elkenést, bagatellizálást, cinizmust – felhasználva azt a három éves szír kisfiút, Aylan Kurdit figurázták ki, aki tavaly szeptemberben fulladt meg, amikor családjával együtt egy csónakkal próbálta elérni a görög partokat. A halott kisfiúról készült szörnyű felvételek bejárták a világsajtót.

A szatirikus lap megdöbbentő karikatúráján a szilveszter éjszaka több német nagyvárosban elkövetett, nők elleni csoportos szexuális zaklatások karikatúrája látható, a felső sarokban pedig a vízbefulladt kisfiú holttestéről készült rajz.

A szöveg, meglehetősen cinikus módon azt boncolgatja: vajon Aylanból is szexuális erőszaktevő vált volna, ha felnő?

Érdemes felidézni, hogy a tavalyi támadásokat követően Ferenc pápa arra figyelmeztetett, hogy nem lehet gúnyolódni az egyetemes emberi értékkel és igen is van határa a véleménynyilvánítás szabadságának.

Az új karikatúrát elnézve nagyon úgy tűnik, hogy a pofátlanságnak azonban nincs.

Csépányi Balázs


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »