Hol a pénz, hol van az a sok milliárd?

Hol a pénz, hol van az a sok milliárd?

Kíváncsiskodik a Momentum Mozgalom: közérdekű adatigényléssel fordultak a Budapest 2024-hez. Az olimpiát előkészítő cég összes szerződését kikérték.

A budapesti olimpiai pályázat előkészítésével megbízott Budapest 2024 Nonprofit Zrt. létrehozása óta kötött összes szerződést kikérte a cégtől a Momentum Mozgalom. Az olimpiáról szóló népszavazáshoz aláírásokat gyűjtő mozgalom elnöke, Fekete-Győr András az eseményről készült videóban elmondta: arra kíváncsiak, hogy pontosan mire, és milyen cégekkel szerződve költötte el a cég azt a több milliárd adóforintot, amit eddig kaptak.

Hírdetés

A Momentum elnöke személyesen vitte el az adatigénylési kérelmet a Budapest 2024-nek helyet adó Eiffel Palace-ba, ahonnan azonban a cég Ganz utcai ügyfélfogadási irodájába irányították. Itt kiderült, hogy külön munkacsoport foglalkozik a közérdekű adatigénylésekkel, Fekete-Győr pedig még papírt is kapott róla, hogy tizenöt napon belül megkapják a kért adatokat. A Budapest 2024 illetékes munkatársa egyébként megjegyezte Fekete-Győrrel beszélgetve, hogy azzal nincs baja, ha az emberek érdeklődnek a költések iránt, csak azzal, ha „mindenféle politikai párt” próbál ebből ügyet csinálni.

Korábban az Átlátszó írt arról, hogy a Budapest 2024 decemberben emelte meg az olimpiai pályázat reklámozására fordítható keretösszeget 410 millióval, ami így 1,3 milliárd forintra nőtt. Emelték a tanácsadásra fordítható keretösszeget is: ez az Index szerint kilenc hónap alatt 5,15 milliárdról 7,25 milliárdra nőtt, vagyis negyven százalékkal emelkedett. A Népszabadság pedig arról cikkezett 2016 őszén, hogy a cég az Eiffel Palace-ban bérel egy 128 négyzetméteres irodát 17,2 millió forintért. A cikk kalapján 2016 szeptemberéig 6,5 milliárd forintot költött tavaly szeptemberig..

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »