Hogyan vélekednek a szlovákiai pártok a lakosság teljes körű teszteléséról?

Igor Matovič miniszterelnök bejelentésére, hogy az ország lakosságán teljes körű vírustesztet végeznek az elkövetkezendő hetekben számos párt és politikai tömörülés reagált. A következőkben röviden összefoglaljuk, miként vélekednek az elképzelésről.

A kormánypártok kivétel nélkül támogatják az általános körű tesztelés tervét és bár vannak még nyitott kérdések, de ezt a kormányban majd megtárgyalják.

A legnagyobb ellenzéki párt, a SMER-SD elnöke, Robert Fico mindenekelőtt a szakértők véleményére kíváncsi. Mint megjegyezte:

Hozzátette azt is, hogy Matovičot ebben az országban már senki sem veszi komolyan.

A Hlas-SD, amely formálisan ugyan nem parlamenti párt, de számos képviselője a parlamentben ül, arra vár magyarázatot, mit hozna magával a lakosság teljes körű tesztelése. Azt is tudni szeretné, milyen formában zajlana le a tesztelés.

Hírdetés

A párt szóvivője, Patrícia Medveď Macíková idézve a vezetés véleményét kifejtette:

Azt is megjegyezte, hogy ha a kormány és a miniszterelnök teljesítette volna a kötelességét a járványellenes küzdelemben, akkor Szlovákia nem lenne ebben a helyzetben és nem kellene effajta kísérletekhez folyamodnia.

Több parlamenten kívüli párt is reagált a kormányfő bejelentésére. A Szlovák Nemzeti Párt elutasítja a teljes körű vírustesztet. Mint leszögezték:

A Progresszív Szlovákia mozgalom elnöke, Irena Biháriová a közösségi hálón kifejtette, hogy a teljes körű tesztelés egy átgondolt tervnek a része kell hogy legyen. Mint írta:

A Most-Híd elnöke, Sólymos László szerint az elképzelést anélkül jelentették be, hogy választ tudtak volna adni fontos és gyakorlati kérdésekre.

Az államfőt előzetesen nem tájékoztatták a tervezett teljes körű tesztelésről – ezt szóvivője Martin Strižinec mondta, aki szerint Zuzana Čaputová csak a sajtóértekezleten elhangzottakból értesült róla. Az elnökasszony megjegyezte, hogy pillanatnyilag nem tudja értékelni a terv értelmét és megvalósíthatóságát, ezért először a szakemberek véleményét hallgatná meg. Egyúttal megjegyezte, hogy egy ilyen nagy szabású elképzelést olyan formában kellene bejelenteni, hogy ne vessen fel több kérdést, mint amennyi választ ad.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »