Hogyan végezzük el helyesen a tető és a beépített tetőtér hőszigetelését?

Minden tetőtér alkalmas lakótérként történő beépítésre? Először is a helyiség belmagasságát kell tekintetbe venni. Nyeregtetős házban a kényelmes beltér kialakításához legalább 220 cm-es belmagasság szükséges. Éppen ezért a tetőtér alapterületének kiszámításakor csak a 220 cm feletti belmagasságú terület számítandó; a 140 és 220 közötti belmagasságú területnek viszont csak a fele.

Ha a tetőtér beépített térként lesz használva, fontossá válik a térdfal magassága is, amely a tető súlyából adódó terhelést a födémre és az alsó szintek külső falaira viszi át. A térdfalat ezért építik, hogy kissé megemeljék a tetőszerkezetet, és ezzel együtt a tetőtér belmagasságát és területét. A komfortérzet fokozása érdekében a térdfal magasságának el kell érnie legalább a 90 cm-t.

Mi a legfontosabb szempont a tető hőszigeteléséhez felhasználandó anyagok kiválasztásában?

A hőszigetelő anyagok feladata a hőveszteség minimalizálása. A legfontosabb jellemző tehát a ʎ (lambda) hővezetési tényező értéke. Nem feledjük azonban, hogy a lambda tényező 0,001 mértékű eltérése 3 milliméter eltérést jelent a kész válaszfal szigetelésének vastagságában. Éppen ezért a lambda tényező önmagában nem mutatja a tető hőszigetelési tulajdonságát – ehhez számításba kell venni a hőszigetelés és a fal egyéb rétegeinek vastagságát is.

A termék kiválasztásakor tehát az ún. hőszigetelési osztály legyen a fő szempont. Ez az osztályozás megkönnyíti a szigetelőanyag kiválasztását. Az egyes osztályokban hasonló hőszigetelést biztosító termékek vannak. A szigetelőanyagok hőszigetelési osztályai:

Ha nagyon jó szigetelőanyagot keresünk a hőszigetelési osztályok alapján, érdemes a kőzetgyapotból készült termékeket választani. A ROCKWOOL, amely az első három osztályba sorolt termékeket gyárt, éppen ilyeneket kínál. Az első osztályban található a TOPROCK SUPER paplan és SUPERROCK tábla, a másodikban a MEGAROCK PLUS és a ROCKMIN PLUS tábla, a harmadikban a MULTIROCK ROLL paplan és az UNIROCK tábla.

Hőszigetelés kőzetgyapottal

A beépített tetőtér hőszigeteléséhez kőzetgyapot alkalmazása javasolt. De miért éppen kőzetgyapot? Ez a termék döntő részben kőzetanyagból készül (bazaltból, mészkőből, gabbróból, kokszból), kötő- és impregnáló anyag hozzáadásával. Ennek köszönhetően a kőzetgyapotnak sok előnyös tulajdonsága van:

Alacsony hővezetési tényezőjének köszönhetően (a λ lambda érték 0,035 W/mK-nél kezdődik) jó hőszigetelő.Nem éghető – a legmagasabb, A1 tűzvédelmi osztályba tartozik.Gipszkartonnal kombinálva passzív védelmet nyújt a tetőszerkezetnek tűz ellen.Rugalmasságának köszönhetően a ROCKWOOL kőzetgyapot nagyon könnyen beépíthető, magától illeszkedik a szarufák közé, nem igényel további rögzítést. Nagyon könnyű tehát hézagmentes, folytonos szigetelőréteget létrehozni, ami lecsökkenti a hőhidak keletkezésének kockázatát.Tartós, nem deformálódik a változó időjárási viszonyok hatására, nem rogy meg.Még évtizedek elteltével sem veszít fizikai-mechanikai jellemzőiből.Páraáteresztő, így egészséges mikroklímát biztosít a helyiségekben.Szigetelés rétegről rétegre

A beépített tetőtérrel készült nyeregtető hőszigetelési paraméterei a tetőszerkezet típusától függenek. Itt a párazáró és a nem párazáró tetőtípusokra gondolunk.

A nem párazáró tetőnél ezt így néz ki:

Tetőcserép vagy tetőlemez a cseréplécenSzarufával párhuzamos ellenlécekROCKWOOL szélszívás elleni szigetelés, mint belülről védő fokozottan páraáteresztő membrán (600-800 g/m2/nap felett, Sd < 0,03 m) és egy vízszigetelő membrán kívülrőlHőszigetelés kőzetgyapottalROCKWOOL párazáró fólia (szükség szerint)Falburkolat gipszkartonnal vagy lambériával

A tetősík szellőzését a szélszívás elleni szigetelés és a tetőhéjazat közötti rés biztosítja.

A párazáró tető esetében kicsit más a helyzet:

Hírdetés

Tetőcserép vagy tetőlemez a cseréplécenSzarufával párhuzamos ellenlécekA teljes deszkázatra helyezett kátránypapír vagy belülről gyengén páraáteresztő, kívülről vízszigetelő szélszívás elleni szigetelés (legfeljebb 600 g/m2/nap, Sd < 0,03 m)3-6 cm-es szellőzőrésHőszigetelés kőzetgyapottalROCKWOOL párazáró fólia (szükség szerint)Falburkolat gipszkartonnal vagy lambériával

A tetősík szellőzése egy 3-6 cm vastagságú résen át történik, a hőszigetelés és a teljes deszkázat vagy szélszívás elleni szigetelőfólia között.

Mindkét típus esetében szigetelőrétegnek a 30 cm vastagságú ROCKWOOL – TOPROCK SUPER és SUPERROCK kőzetgyapot-terméket ajánljuk, vagy a 32 cm vastagságú MEGAROCK PLUS és ROCKMIN PLUS terméket, vagy a MULTIROCK ROLL és UNIROCK terméket 35 cm vastagságban.

Fontos tudnivalók a kőzetgyapot-hőszigetelés alkalmazásáról

– A munkálatokat a szarufák közötti távolság lemérésével kell kezdeni.

– A méretre vágott kőzetgyapotdarabokat a szarufák közé helyezzük.

– Az első hőszigetelő rétegnek hézagmentesen illeszkednie kell a tetőtér szerkezetéhez.

– A hőszigetelés második rétegét képező kőzetgyapottáblákat a szarufák és a fogópárok alatt helyezzük el a betétek tartóprofiljai között.

– A kőzetgyapot alkalmazásánál ügyelni kell arra, hogy mindent hibátlanul végezzünk, mert az esetleges hibák miatt később gondok adódhatnak a tetőtér hőszigetelésével. A leggyakoribb hibák: pontatlanul kiszabott kőzetgyapot (ha túl laza, a saját súlya alatt megrogy), erővel beszorított kőzetgyapot (ha túl nagyra van szabva), a tető szigetelése pontatlanul illeszkedik a külső falak szigeteléséhez, a tetőtéri ablakok körül nincs szigetelés.

Páraáteresztő tető

A tetőtér feletti tető hőszigetelésekor optimális megoldás a páraáteresztő membránfólia alkalmazása a héjazat felőli oldalon.

A tetőszigetelő membránfólia legnagyobb előnye a fokozott páraáteresztés. A tetőtér felől áramló nedvességet kivezeti.A fóliamembránt közvetlenül a hőszigetelésre lehet rakni, szellőzőrés meghagyása nélkül.A tetőszigetelő fóliamembrán héjazati funkciót is elláthat a cseréptető vagy a tetőlemez felrakása idejére.

Ezenfelül, a beltér felőli oldalon aktív fóliára is szükség lehet, pl. a ROCKTECT Intello Climat Plus-ra, amely szabályozza a helyiség páratartalmát, megakadályozza a nedvesség felhalmozódását a tetőszerkezetben, és lehetővé teszi a hőszigetelés hatékony működését azáltal, hogy biztosítja a hézagmentességet kizárva a nemkívánatos légmozgásokat.

Hőszigetelés csak a külső oldalon

Ha nyeregtetős ház tetőszerkezetének szigetelése válik szükségessé, de fontos, hogy ezzel együtt ne kelljen a tetőteret is felújítani, a legjobb megoldás a szarufák feletti szigetelés. E módszerrel a tető kívülről szigetelhető, anélkül, hogy a felújítási munkálatok a helyiségeket is érintenék. A ROCKWOOL kifejezetten erre az esetre is kínál megfelelő terméket: ez a TOPROCK SUPER kőzetgyapot (vastagsága 30 cm) és a SUPERROCK (kétrétegű, 18+12 cm).

A szarufák feletti szigetelést az alábbi esetekben is alkalmazzák:

Ha fontos, hogy hogy a tetőtérben láthatók maradjanak a fedélszék szerkezeti elemei, mint érdekes beltéri látványelemek.Ha a nyeregtetős házat passzívházként vagy alacsony energiaigényű házként kívánjuk szigetelni. Ez gyakran olyan vastag hőszigetelést igényel, amely már nem fér a szarufák alá vagy közé. A szarufák feletti szigetelés viszont akár 70 cm vastag hőszigetelést is lehetővé tesz!

A szarufák feletti szigetelést nem alkalmazzák alacsony dőlésszögű tetőkön. Ehhez a tetősík legkisebb megengedett dőlésszöge 20°.

A hőszigetelés során ne feledkezzünk meg arról sem, hogy 2021-től módosulnak a Műszaki követelmények, amelyek minden tetőtípusra kiterjednek. Jelenleg a tetősík U tényezője nem lehet magasabb mint 0,18 W/(m2*K). 2021-től ez az érték legfeljebb 0,15 W/(m2*K) lehet.

A cikket a Rockwool.pl készítette – tetőszigetelést csak a Rockwooltól.

 

(partner cikk)


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »