Hogyan tud egy kis település harcolni a jogaiért? – Segít az ügyvédi iroda

Hogyan tud egy kis település harcolni a jogaiért? – Segít az ügyvédi iroda

Az ügyvédek 300 ezer eurót spóroltak meg Modor (Modra) városának. Pozsony-Óváros polgármesterével győztek Kočnerrel és Ruskoval szemben. Hogyan tud egy kis település sikeresen harcolni a jogaiért?

 

A Lysina – Roško & Partners s. r. o. ügyvédi iroda területi önkormányzatokra szakosodott jogi szakemberei elmesélik, hogy a városok és falvak miként bonyolódnak bele a jogi előírásokba. Barbora Balunová ügyvédnő szerint gyakran olyan esetek kerülnek hozzájuk, amelyeket igényes bírósági eljárások során kell megvédeniük.

Az ügyvédek és a települések precíz együttműködésének köszönhetően azonban hosszú évek óta sikeresek a bírósági eljárások során. A Lysina – Roško & Partners s. r. o. ügyvédi iroda büszkélkedhet azzal, hogy ügyvédei képviseletével hosszadalmas eljárást követően  a bíróság végül Pozsony–Óvárosnak ítélte oda a Maják nádeje (Remény világítótornya) épületét. A Marián Kočner és Pavol Rusko ellen folytatott sokéves ügy végére így pont került, az épület pedig az önkormányzat tulajdonában maradt, amelyben egy nonprofit szervezet kapott helyet.

Modor városa 300 ezer eurót spórolt meg

Modor városát egyik lakosa perelte be, amiért egy 2009-ben leomlott tömegfal miatt nem tudta felépíteni a családi házát. A szóban forgó ügyről először a Bazini Járásbíróság, majd a fellebbezési eljárás során a Pozsonyi Kerületi Bíróság döntött. A Pozsonyi Kerületi Bíróság egyetértett a Bazini Járási Bíróság 2017. évi döntésével, és a vádat teljes egészében elutasította. A peres eljárás 2015-ben egy helyi referendum tárgyát is képezte. A bíróság végül Modor város javára döntött.

„Amennyiben elveszítettük volna a pert, Modor városának kártérítést kellett volna fizetnie. Nagy valószínűséggel 300 ezer euró hiányzott volna a költségvetésből a város alapvető hatásköreinek gyakorlására“

– jelentette ki Barbora Balunová.

Hírdetés

 

A jogi szakemberek már hosszú ideje a városoknak és falvaknak nyújtott tanácsadással foglalkoznak. Az ügyfeleik közé tartozik Csölle (Rovinka) Pozsony-Óváros, Ócsad (Oščadnica), Horvátgurab (Chorvátsky Grob), Kassa és Fenyvesszoros (Svrčinovec). A helyi adók és illetékek, a társadalombiztosítási jogok és jogsértési törvény terén nyújtott tanácsadás mellett a jogászok a közügyek szakmai intézésének hatékonyabbá tételével is foglalkoznak.

„A peres és a jogsértési eljárások során az együttműködés keretén belül képviseljük a települések építésügyi hivatalit is“

– mondta Lívia Šťastná, hozzátéve, hogy gyakran adnak választ a polgármestereknek a település vagyonkezelésével kapcsolatos kérdésekre, illetve a telkek bonyolult tulajdonosi viszonyainak megoldásával kapcsolatban is segítenek a városoknak és falvaknak. Emellett kiveszik a részüket a kötelező érvényű rendeletek és a képviselő-testületi ülések dokumentumainak elkészítésében is. Ezenkívül a jogászok segítenek a városok és falvak együttműködésének kiszélesítésében is, amire a településeknek a törvényből kifolyólag joguk van.

Összetartunk

 

A koronavírus-járvány első hulláma idején az ügyvédi iroda több város és település idős lakosai számára küldött szájmaszkokat.

  “Szenc, Herencsvölgy (Hriňová), Horvátgurab, Divény (Divín) és Gács (Halíč) számára biztosítottuk a logisztikát. Nagyon örülünk annak, hogy a polgármesterek elfogadták a segítségünket. Amíg lehetőségünk van rá, a szükséghelyzetben segíteni fogunk”

– jelentette ki Barbora Balunová.

A Lysina – Roško & Partners s. r. o. egyik kulcsfontosságú szakterülete az önkormányzati jog. Az ügyvédek képviselik a városokat és a falvakat, segítenek eligazodni a törvényekben és védelmezik a települések jogait.

Az ügyvédi irodán belül ezzel a témával foglalkozik Mgra. Barbora Balunová ügyvédnő, JUDr. Roman Lunter jogi szakértő és Mgr. Lívia Šťastná ügyvédjelölt.

(X)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »