Hogyan segítheted tagként a közösségi gazdaságod?

Hogyan segítheted tagként a közösségi gazdaságod?

Légy a részese! Közösségépítés programunk a közösségi gazdaságok tagjainak szól és azoknak, akiket érdekel ez a helyi élelmiszerbeszerzési lehetőség. Tizenkét részes cikksorozatunkban nekik mutatjuk be a közösségi gazdaságok működését és sajátosságait. Ebben a részben azt mutatjuk be, hogyan tudják segíteni a tagok a gazdaságot.

A közösségi mezőgazdálkodás egy különleges, szoros partnerség, amiben te és a gazda egyaránt kötelezettségeket vállaltok – az egész szezon idejére. Amikor csatlakozol, hagyj magadnak időt, hogy megszokd a működését. Ez egy összetettebb módja az élelmiszertermelésnek és beszerzésnek. A gazda és a szervezők azon lesznek, hogy minden tag elégedett legyen azzal, ami az asztalára kerül. Ha betartod, amit vállaltál, sokat segíthetsz nekik, hogy a rendszer zökkenőmentesen működjön. Összeszedtük, mire figyelj!

1. Fizess időben
Az elején megállapodtok, hogy havonta, negyedévente vagy akár évente fizetsz. Azzal, hogy tartod magad a szerződéshez, a neked termelő emberek életét teszed kiszámíthatóbbá és nyugodtabbá.

2. Vedd át időben a részesedésed
A szezon kezdetén megegyeztek az átadások helyszínében és időpontjában is. Ügyelj rá, hogy a részesedésedet mindig időben átvegye valaki.

3. Becsüld meg azt, amit kapsz
A közösségi gazdák 50-200 család számára termelnek, így lehetetlen eleget tenni minden egyéni igénynek. A részesedésed összetétele és menynyisége pedig szezonálisan változik. Ezeket fogadd el.

4. Tisztán vidd vissza
Az átadáshoz a legtöbb közösség szatyrokat, dobozokat, ládákat használ. Ezeket mindig tisztán vidd vissza!

Hírdetés

5. Kövesd a híreket
Fontos, hogy ne maradj le az aktualitásokról. A gazda vagy a szervező tájékoztatni fog, hogy milyen csatornán követheted ezeket (pl. hírlevél, csoport).

6. Adj visszajelzést
Ez egy bizalmon alapuló partnerség.Oszd meg a gazdával, vagy a szervezővel, ha problémád van, vagy bosszant valami, és azt is, ha elégedett vagy és örülsz.

7. Értékeld a szezont
A legtöbb közösség online kérdőívet használ a szezon értékelésére. Töltsd ki és segíts a gazdának megérteni, hogyan sikerült a szezon, min és hogyan változtasson.

8. Ha teheted, önkénteskedj
Ha van szabadidőd, segíts! Beszélj a gazdával vagy a szervezőkkel, hogy hol, mikor és miben lenne szüksége segítségre a gazdának vagy a közösségnek.

Ki kicsoda? – A közösségi gazdaságok szereplői



A Food & More projektet az Európai Bizottság támogatta. A projekt tartalma nem szükségszerűen tükrözi az Európai Bizottság nézeteit.

Ez a poszt Hogyan segítheted tagként a közösségi gazdaságod? először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »