Hogyan rombolják le a kriptovaluták az országhatárok által felállított akadályokat

Hogyan rombolják le a kriptovaluták az országhatárok által felállított akadályokat

A kriptovaluták 2017 végén bekövetkezett árrobbanásának köszönhetően a digitális valuták bekerültek a köztudatba. Habár valószínűleg sokan még mindig nincsenek tisztában a kripto piac alapfogalmaival, már az is óriási előrelépés, hogy a mainstream médiában is egyre sűrűbben emlegetik a kriptovalutákat, valamint a mögöttük rejlő blokklánc technológiát.

A 2018-as év sok kriptovaluta hívő hitét próbára tette, hiszen a kriptovaluták árfolyama az év túlnyomó részében csökkenő tendenciát mutatott. Ennek ellenére, lassacskán 2020-at írunk, és a fizetőeszközök új generációja egyre több és több követőt gyűjt maga köré.

De vajon mi az oka annak, hogy bármennyire is ingadozzon a bitcoin árfolyama, a valuta egyre népszerűbb, és a mögötte álló technológia folyamatosan fejlődik? A válasz nagyon egyszerű. A digitális valuták számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos fizetőeszközökkel szemben, ezért a gyakori árfolyamingadozások ellenére, nem csökken a követőtáboruk. Lássuk milyen előnyöknek köszönhető ez a rendületlen hűség.

1. Gyors és olcsó tranzakciók bárhol és bármikor

A banki átutalásoktól eltérően, amelyek akár napokig is elhúzódhatnak, a kriptovaluta tranzakciók esetében inkább percekről, sőt, másodpercekről van szó. Ezen felül, a tranzakciós díjak is jóval alacsonyabbak a kriptovaluták esetében, főleg, ha a nemzetközi banki átutalásokhoz hasonlítjuk őket.

A digitális valutákat azonban nem korlátozzák országhatárok, valamint a tranzakciók sebességére sincsenek kihatással az olyan tényezők, mint például a munkaszüneti napok. Egy kripto átutalást bárhol és bárhonnan elvégezhetünk, és biztosak lehetünk abban, hogy az elküldött összeg legfeljebb néhány perc alatt megérkezik címzettünknek.

2. Egyedül te birtoklod saját kriptovalutáid

Hírdetés

A blokklánc technológia egyik alappillére nem más, mint a decentralizáció, amelynek többek között az az előnye, hogy nincs szükség közvetítőre. Egyáltalán nincs szükség harmadik félre a kriptovalutáink tárolásához vagy használatához, és magunk felelünk azok biztonságáért. Habár a legtöbb ember manapság bankban tartja a pénzét, valamint a legtöbb fizetést is bankokon keresztül végzi, nem szabad elfelejteni, hogy a banknak hozzáférése van megtakarított pénzünkhöz, és egyes esetekben az be is fagyaszthatja.

Ezt azt jelenti, hogy teljes mértékben bíznunk kell abban, hogy a bank lelkiismeretesen fogja kezelni pénzünket. A kriptovaluták esetében azonban egyedül mi tudunk hozzáférni saját pénzünkhöz, és senki sem tud bennünket megakadályozni, hogy pénzünket szabad akaratunk szerint használjuk.

3. Bárki számára elérhető banki szolgáltatások

Habár a fejlett országokban mindenki hozzáférhet a bankok által nyújtott szolgáltatásokhoz, világszerte több mint 2 milliárd embernek erre nincs lehetősége. Bankszámla hiányában ezek az emberek rá vannak kényszerítve, hogy megtakarított pénzüket készpénzben tartsák, valamint nincs lehetőségük kölcsön felvételére sem.

A blokklánc technológia megoldást nyújthat erre a problémára, hiszen csupán egy okostelefonra van szükség, és máris létrehozhatjuk saját bankunkat egy kripto tárca segítségével. Sőt, az utóbbi években egyre több blokklánc vállalat összpontosít a tradicionális banki szolgáltatások nyújtására, mint például a kriptovaluta fedezetű kölcsönök nyújtása és hasonlók.

4. A privát szféra tiszteletben tartása

Ahogyan már korábban említve volt, a bankok teljes mértékben hozzáférnek banki adatainkhoz. Ez nem csupán a személyes információinkat foglalja magába, de minden egyes tranzakciót is, amelyet a bankon keresztül bonyolítunk le. Ez azt jelenti, hogy a banknak tudomása van minden általunk vásárolt termékről és szolgáltatásról.

A kriptovaluták ezzel ellentétben egy meghatározott szintű névtelenséget biztosítanak a tranzakciók során. Ez az egyik oka annak, hogy egyre többen választják a digitális valutákkal történő fizetést a hagyományos fizetőeszközök helyett.

(x)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »