Hogyan nyerhetünk Izland ellen?

Hogyan nyerhetünk Izland ellen?

Vajon kit áldoz fel a siker érdekében a szövetségi kapitány? Gerát? Nagy Ádámot? Játszik Nikolics? Ötleteltünk az este 6-kor kezdődő Izland-meccs előtt.

A magyar válogatottnak három pontja, Izlandnak és Portugáliának egy-egy, Ausztria még nem szerzett pontot a mi csoportunkban. Ha a második játéknapon Magyarország legyőzi Izlandot, biztosan továbbjut a nyolcaddöntőbe, döntetlen esetén jó eséllyel meglehet az egyik legjobb harmadik hely, és a vele járó továbbjutás.

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya számtalanszor hangsúlyozta, hogy a regenerálódás a kulcsa mindennek. A norvégok elleni pótselejtező előtt a szakmai stáb vért vett a csapat tagjaitól, rendszeresen mérik a futballisták tejsav-szintjét, a kapitány naprakész a játékosok terhelhetőségével kapcsolatban.

Így győztünk Ausztria ellen:

Természetesen előre tervezett, tudatos húzás volt, hogy az oslói 1-0 után három poszton is cserélt a budapesti pótselejtezőn. Ráadásul győztes csapaton változtatott, igaz, Gera sárga lapok miatt hiányzott a visszavágóról. A helyzet hasonlít a novemberi pótselejtezőhöz, annyiban feltétlenül, hogy Storckot ismerve több változtatás lesz az osztrák-verő csapatban. Több okból is: teljesen más típusú ellenfél Izland, mint Ausztria – erről a pénteki sajtótájékoztatón is szót ejtett a német mester –, a friss emberek pedig elsőbbséget élvezhetnek a mai meccsen.

Bernd Storck egyszer megjegyezte, hogy azok nyilatkoznak a mérkőzés előtt, akik nagy valószínűséggel kezdenek a másnapi találkozón. Elek Ákos ott volt a pénteki sajtótájékoztatón, amiből egyenesen következik, hogy a Nagy-Gera kettős valamelyike nem lesz ott a pályán a kezdésnél.

Hírdetés

Nagy Ádám bámulatos hatékonysággal passzolt Ausztria ellen, Gera Zoltánnál mindig jó helyen volt a labda, ráadásul ő előre hatékonyabb, mint a fiatal fradista klubtársa. Kérdés, hogy kapitány megbontja-e a jól működő kettőst. Elek jelenléte alapján igen. Ha ez valóban bekövetkezik, akkor ennek Gera lehet a kárvallottja.

Csere-bere

Fiola Attila helyettesítéséről hosszabban írtunk korábban, az ő „dublőre” is kérdéses. Fontosabb a középpálya és a támadósor összetétele. Lehet, hogy Storck a középpálya közepére vezényli a két védekező emberét, egy 4-4-2 vagy 4-4-1-1-es formáció pedig megbonthatja az izlandi csapatot. Előbbi esetben a két csatár, Nikolics és Szalai vagy Priskin lehet. Ha az árnyékékes formáció lesz a befutó, akkor Kleinheisler játszhat az ék mögött, esetleg Nikolics.

Izland egy nagyon masszív 4-4-2-es hadrenddel próbálkozik majd. A futómennyiség, főként ebben a rendszerben sokat számít, a robotoló, labdaszerzésre épülő játék a belső tengelytől követel komoly teljesítményt. Elek ilyen megközelítésben kihagyhatatlan a csapatból. Storck meglepő húzásairól már többször értekeztünk, nem volnánk meglepve, ha az előbbiek közül választana felállást.

Egervári alatt még simán oktattuk őket

A mai ellenféllel szemben van mit törlesztenünk: 10 meccsből háromszor kikaptunk, zsinórban 1992 és 1995 között. Legutóbb 2011-ben találkoztunk ellenük, az Egervári-féle szerethető válogatott 4-0-ra győzött. Ez nem több, mint támpont. Elek Ákos is elmondta, hogy annak idején nem számítottak ilyen gyenge ellenfélre. A ma esti meccs után biztos nem mond ilyet a középpályás.

A mérkőzés helyszíne, Marseille a magyar futballban a romlás szinonimája. 1969-ben ebben a városban kapott ki a magyar válogatott 4-1-re a Csehszlovákia elleni vb-pótselejtezőn. Utána hangzott el az ominózus mondat („A mi időnk lejárt…!”) az akkor 28 éves Mészöly Kálmántól, aki azután nem is játszott többé a válogatottban. Marseille idén nem a véget, és a lejárt időt jelképezi, sokkal inkább egy többszakaszos út második állomását jelenti. Ma este az is kiderülhet, hány megállóból áll idén a magyarok franciaországi útja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »