Hogyan kell Orbánt megállítani?

Hogyan kell Orbánt megállítani?

Kérdés Timmermansnak: hogyan kell az Európát elpusztító, antiszemita Orbánt megállítani?

„Milyen veszélyesek ezek az emberek Európára nézve, Timmermans úr?” címmel faggatja Frans Timmermans holland uniós bizottsági alelnököt a német neokon irányultságú Die Zeit hetilap portálja. Arról kérdezi, hogy mit lehet tenni az olyan populistákkal, mint a lengyel vezetők és Orbán Viktor is, aki be akarja záratni a Soros-egyetemet és aki varsói társaihoz hasonlóan elveti az európai értékeket.

A hetilap főszerkesztője az a Josef Joffe, aki a német közszolgálati televízióban a Trump-kérdés megoldására azzal az ötlettel állt elő, hogy netán egy fehér házi gyilkosság pontot tenne a problémára.

A Die Zeitben kérdésözönét így vezeti be Matthias Krupa: „Az Európai Unióval szemben a tekintélyelvű kormányok egyre nagyobb kihívást intéznek, mégpedig nem kívülről, hanem saját határainkon belülről. A lengyel kormány országában a független bíróságot támadja, Magyarországon Orbán Viktor kormányfő egy nem kedvelt egyetemet akar bezáratni. Mekkora a fenyegetettség, ami innen irányul az EU felé?”

A közismerten szintén Soros-imádó Timmermans így kezdi litániáját: „Ami Lengyelországban és Magyarország történik, igen nyugtalanító. Az Európai Unió értékekre épül. Csak akkor működik, ha a jogállam tiszteli a demokráciát és megfordítva, amikor a demokrácia tiszteli a jogállamot…”

A 11 nyomtatott oldal terjedelmű interjúban Timmermans elmondja, hogy ő bizony nagyon is a 7-es cikkely alkalmazása mellett van, vagyis egy tagország szavazati joga megvonása mellett és szeretné, ha ezeket a dolgokat a többi tagország is megértené, amelyek a következményektől tartanak. Mintha, mondja, egy üvegházban lennének, elhajítva egy követ és akkor az üvegcserepek repülésétől kell félni. De abban biztos, hogy a német kormány támogatását maga mögött tudná.

Hírdetés

Ami ma Lengyelországban és Magyarországon történik, magyarázza, az nem csak belpolitika, hanem az befolyásolja az egész EU-t. „A Brexit melletti döntés után nagy volt a gond, hogy további leszakadásokra kerülhet sor. De ha nem teszünk semmit az autoriter tendenciák ellen, akkor megkockáztatjuk az Unió kettéhasadását”, magyarázta a pénzekkel csaló Martin Schulz volt európai parlamenti elnökhöz és a Goldman Sachs bankházhoz bezupálása miatt vizsgálat alatt álló José Manuel Barroso korábbi uniós bizottsági elnökhöz hasonlóan percenként az „értékekre” hivatkozó Timmermans.

A Zeites vallató ezután ismét a magyar miniszterelnököt veszi elő kérdésbe csomagolt vádjaival, mint ez a német újságíróknál csuklógyakorlat. Azt mondja, Orbán Viktor az Európai Parlamentben néhány nappal ezelőtt a CEU-t alapító George Sorost „amerikai pénzügyi spekulánsnak” nevezte, aminek „egyértelmű antiszemita felhangja van”. Majd megkérdezte, „Mit gondolt, amikor ezt hallotta?”

Timmermans alázatosan ezt mekegte: „Pontosan úgy értettem, mint Ön és felháborodtam. Életemben sokat foglalkoztam az antiszemitizmussal, és akkor mindig olyan érzelmes lettem. Mint most. /Torkán akad a szó./ Hogy az antiszemitizmus még mindig létezik Európában, az szörnyű!…” Ezután ígéretet tesz, hogy a jövőben az Európai Bizottság sokkal többet fog majd nyilvánosan Magyarországgal foglalkozni.

Krupa ezután azt kérdezi, „Hogyan reagálna a Bizottság, ha egy uniós ország a neki nem tetsző ellenzéki politikust vagy újságírót letartóztatna?” Timmermans: „Még aznap minden, rendelkezésemre álló eszközt bevetnék. Mindent, a 7-ik cikkelyt is”.

Mi pedig csak azt kérdezzük hasonló „újságíróisággal”: mi lenne, ha ez a banda egyetlen órára tisztességes próbálna maradni? EU-összeomlás?

Lovas István


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »