Hogyan kell betakarítani és tárolni a fokhagymát?

Hogyan kell betakarítani és tárolni a fokhagymát?

Hogyan kell betakarítani és tárolni a fokhagymát? Kürthy Judit2024. 06. 26., sze – 12:57 Szlovákia |

A palánták minősége, a jól előkészített talaj, a növekedés alatti megfelelő gondozás és természetesen az időjárás is nagyban befolyásolja a fokhagyma terméshozamát. A betakarítás megfelelő időpontja fajtánként különböző.

A betakarítás ideje

A szüret idejét a levelek sárgulása és a fokhagymagerezdek beágyazódása jelzi. A megfelelő betakarítási időpontot a levelek alapján is meg lehet határozni, a betakarítás idején négy zöld levélnek kell lennie.

Szüretelje zölden!

A fokhagymát zöld állapotban is betakaríthatjuk (de nem tárolásra), akárcsak a fiatal hagymát. Az „Anton” és a „Bjetin” fajták alkalmasak erre. Mozgassa meg a földben a fokhagymát ásóval vagy gereblyével, majd óvatosan húzza ki a talajból. A felesleges földet kézzel távolítsa el, soha ne kapával. A fizikailag sérült fejeket betegségek támadhatják meg, ami nincs jó hatással a tárolásra.
 

Különböző területek

Hírdetés

A téli fokhagymát Szlovákia legmelegebb területein akár egy héttel korábban is betakaríthatjuk, a magasabban fekvő területeken 7–10 nappal később.

Hogyan kell szárítani?

A betakarítás után ne hagyja kiszáradni a rögökben, különösen napos időben, mert a sugarak károsíthatják őket. A fokhagyma könnyen megromlana, ami miatt már nem lenne ehető.

A szárakat mindig merőlegesen vágjuk le, mivel a ferde vágás sérüléseket okozhat a hagymákban. A fokhagymát kösse csomókba, akassza fel egy árnyékos és jól szellőző helyre, és hagyja száradni körülbelül 3–4 hétig, a fejeket időnként meg kell mozgatni.

Lehetséges problémák

A tárolt fokhagymát megfertőzheti a gubacsatka, amely a levegőben könnyen terjed. Alacsony hőmérsékleten ez az atka nem túl aktív, hőségben viszont gyorsan elszaporodik és a gerezdek kiszáradását okozza. A tárolás menetét nemcsak a fajta, hanem a vegetáció és a szárítás is befolyásolja.

(zahradkar.pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »