Hogyan használjuk helyesen a kokárdát?

Hogyan használjuk helyesen a kokárdát?

Március 15-e környékén még mindig felmerül bennünk a kérdés, hogy miként kell használni a kokárdát. Sokan mondják, hogy mivel a magyar zászló piros-fehér-zöld, ezért helyesen a zöld kerül kívülre. Viszont még mielőtt bárki módosítaná régi kokárdáját, nézzük meg, mit mondanak a történészek!

Az utóbbi években egyre terjed az a vélekedés, hogy a kokárdát nem kívülről befelé kell olvasni, hanem belülről kifelé. Ez alapján eddig rosszul hajlítottuk nemzeti kitűzőnket. E meggyőződéssé vált vélekedésben elsősorban a heraldika szabályaira, valamint Katona Tamás történészre hivatkoznak, aki egy előadásában a következőképpen érvelt:

forrás: szeretlekmagyarország.hu

„Ugye a kokárda úgy készül, hogy egy nemzeti színű szalagot meghajlítunk. Hogyha azt akarjuk, hogy kétoldalt piros-fehér-zöld jöjjön ki belőle, bizony itt a zöld kerül kívülre és a piros belülre. A kokárda mindig belülről kifelé olvasandó. De már 1848-ban a kokárdák többsége fordított volt. Kívül volt a piros, mert úgy csinosabb. Az olasz kokárda amit mi hordunk, mert ugye az osztrák fekete-sárga kokárdát is úgy hordták, hogy a katonának a csákóján egy sárgaréz lap volt és a közepén egy fekete gomb. Fekete-sárga. Tehát így kellene kinéznie a kokárdának.“

Zászlótörténészek szerint viszont amennyiben külön lelógója van, a kívül piros változat is helyes.

Az Erdélyma ugyancsak ebben a témában a következőket írja:

Hírdetés

“Az viszont történelmi tény, hogy a radikálisabb fiatalok 1848. március 15-én a kívül piros, belül zöld változatot használták, ilyet kapott Petőfi is Szendrey Júliától. Ha ez utóbbi tényt figyelembe vesszük, talán helyesebb a berögződött kívül piros belül zöldet használni még ha ez elméletileg helytelen is. Ezt hagyományból, tisztelgésből hordja a magyar, nem pedig nemzetközi „előírásokhoz” igazodva, precizitásból.”

Kokárda 1848-ból, forrás: szeretlekmagyarország.hu

Hermann Róbert történész által a korszakból ismert kokárdákon mindenhol kívül van a piros, belül a zöld. Tovább bonyolítja a kérdést, ha van farka a kokárdának. Zászlótörténész kolléganője szerint ugyanis akkor szabályos a kívül piros – belül zöld. Ha nincs farka, akkor viszont a heraldikai szabályok szerint kívül kellene lennie a zöldnek, belül a pirosnak.

A történész azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy a ‘heraldikai tévedés’ tudatos volt. “Vagyis hogy a kokárdát hordók ilyen módon kívánták kifejezni a rokonszenvüket az olasz forradalmi egységmozgalommal. De ez csak feltételezés, bizonyítani nem tudom” – mondta Hermann az Urbanlegends megkeresésére.

Annyi biztos, hogy így vagy úgy, de a kokárda viselése egyet jelent március 15-vel. Ki-ki belátása szerint eldöntheti, hogy melyik magyarázatot találja szimpatikusnak, viszont, ha 168 éve Petőfi a Szendrey Júliától kapott kokárdáját tényleg “kívül piros belül zöld” alapon viselte, talán nekünk sem kellene változtatnunk rajta.

kokarda.deneb.hu, urbanlegends.hu

Nyitókép: nagydontes.blog.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »