„Hogyan fordulhat ez elő Európában a XXI. században?”

„Hogyan fordulhat ez elő Európában a XXI. században?”

Újabb intézkedéseket jelent be a hétvégén az Európai Bizottság, amelyekkel a táborokban fagyoskodó menekülteken szeretne segíteni. Az Európai Parlamentben több képviselő is kérdőre vonta a bizottságot, illetve a tagállamokat, hogy miért hagynak szenvedni embereket Európában a XXI. században.

Nem tudja megoldani Görögország a nagyszámú menekült biztonságos elhelyezését a szokatlan téli hidegben, de aggasztó a helyzet Szerbiában is – ez derült ki abból a vitából, amelyet az Európai Parlamentben tartottak a témában.

„Képzeljük el, amikor az Európai Unió a XXI. században van, és mégis vannak emberek, akik meghalnak, megfagynak. Gyerekek vannak fagyási sérülésekkel a XXI. században az Európai Unióban. És egyszerűen úgy tűnik, hogy képtelenek vagyunk hatékony segítséget nyújtani. Hogyan fordulhat ez elő? Ez annak a logikának az eredménye, hogy a menekülőket, a migránsokat megpróbáljuk kívül tartani, hogy ne jöjjenek ide. Elfogadjuk, hogy emberek szenvednek azért, hogy elrettentsünk másokat” – mondta Ska Keller, a Zöldek EP-képviselője.

Hírdetés

A görög táborok téliesítésére 200 ezer eurós rendkívüli segélyt küldött az Európai Unió, Szerbia pedig október óta 43 millió eurót kapott a menekültek ellátására. A képviselők nagy része szerint a mostani helyzetnek az az oka, hogy a tagállamok nem hajtják végre az áthelyezésekről szóló döntéseket.

„Ne a bizottságot támadjuk, hanem inkább azon tagállamokat, amelyek egyszerűen elutasítják az áthelyezést vagy populizmus, vagy nemzeti önzőség miatt, és semmit nem tesznek azért, hogy a teher megosztásában részt vegyenek. Ez teljességgel elfogadhatatlan. Szégyen, amikor egyes tagállamok nem hajlandók átadni a nemzeti kompetenciákat a bizottságnak, és utána van képük kritizálni a bizottságot” – hangoztatta Charles Goerens liberális képviselő.

Az Európai Bizottság újabb lépéseket tervez azért, hogy senki ne maradjon télen a szabad ég alatt vagy sátorban. A vitában elhangzott az is, hogy gazdasági szankciókat kellene alkalmazni azon tagállamokkal szemben, amelyek kivonják magukat a kvótarendszer teljesítése alól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »