Hogyan érhetjük el, hogy a fiatal ne gyújtson rá?

Hogyan érhetjük el, hogy a fiatal ne gyújtson rá?

Szombaton volt a dohányzás nélküli nemzetközi nap. A FOCUS ügynökség a múlt évben felmérést végzett a fiatalok dohányzásáról, és több érdekes felismerésre jutott.

Például kiderült, hogy a 15–17 éves fiatalok 40 százaléka már dohányzott, 26 százalékuk naponta vagy hetente többször rágyújt. Több mint egyharmaduk még az alapiskolában kezdett dohányozni, s a megkérdezettek 48 százalékát egyáltalán nem érdekli a dohányzás káros hatása. Megdöbbentő, hogy törvényellenes módon a fiatalok 49 százaléka gond nélkül maga vásárol cigarettát. A Szlovák Kereskedelmi Felügyelőség nyáron 234 dohányboltot ellenőrzött.

„Az esetek csaknem egyötödében a fiataloknak gond nélkül sikerült cigarettát vásárolniuk – mondja Jana Vilímová, a felügyelőség munkatársa. Elgondolkodtató, hogy minden harmadik kiskorú alapiskolásnak is simán eladtak cigarettát. A legtöbb törvénysértés a Nagyszombati kerületben, a legkevesebb a Pozsonyiban volt. A felmérés azt is kimutatta, hogy a serdülők nem tudatosítják, hogy a dohányzás mennyire árt az egészségnek. Sokkal gyorsabban függővé válnak, ezért a leszokás is nagyobb gond. Ezért született meg a H3KNISA projekt, amely a középiskolások veszélyeztetett csoportját szólítja meg.

Hírdetés

„Tudjuk, hogy a fiataloknak nem lehet parancsolni, tiltani még a dohányzást illetően sem. Viszont szívesen vitatkoznak, felnéznek a szaktekintélyekre, ideális esetben a velük egykorúakra. Ezzel a projekttel ilyen fiatal személyiségeket szeretnénk bemutatni, akik pozitív értelemben motiválhatják őket”

– mondta Matúš Okajček, a projekt védnöke, influenszer. Néhány jó tanács szülőknek:

(kovács)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »