Hogyan érdemes fűteni? A napelem szakértő elárulta

Megosztás 0 Tweet 0 Megosztás 0 forintos rezsiszámla, napelemes rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az Index Kiss Ernővel, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökével készített interjút a jelenlegi napelemes piaci helyzetről. A rezsimódosítás bejelentését követően azonnal nőtt az érdeklődés itthon a napelemek iránt, de a roham már jóval korábban, az otthonfelújítási program, illetve a napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat hatására kialakult. Előbbi keretében a gyermeket nevelő szülők a kiválasztott beruházás, például a napelem-telepítés után akár 50 százalékos visszatérítést is kaphatnak, utóbbi esetében pedig 100 százalékos támogatást kínálnak az alacsonyabb jövedelmű háztartásoknak.
Kiss Ernő szerint folyamatosak a megkeresések, a trendben nincsen csökkenés. Mint elmondta, mindenki igyekszik megszabadulni a gázfűtéstől, a többség a napelemek és a hőszivattyúk iránt érdeklődik. Mivel a társasházak esetében általában kisebbek a fogyasztások, a szakértő arra számít, hogy a rezsiszabályok átalakítása miatt elsősorban nem itt jelentkeznek majd problémák, gondok inkább az elavult társasházaknál adódhatnak.

Kiss Ernő szerint egy hőszivattyúnál a nehézséget technikai értelemben az épület régi, elavult hálózatai okozhatják, míg egy napelem esetében a hazai villamosenergia-hálózat hibái jelentenek kihívást. A fejlesztés az utóbbi évtizedben elmaradt, ez teszi nehézzé, hogy más legyen a villamos energia iránya, illetve hogy más legyen a hálózati teljesítmény. „Ha túl sok napelem akar visszatölteni egy adott vezetékszakaszon, akkor ez azt okozza, hogy eltérhet a szabványos feszültségtől. Ez egyszerű hálózatfejlesztéssel javítható lehet” – nyilatkozta.

Hírdetés

A szakértő a további problémák között megemlítette, hogy a Mavir már előírja az 50 kilowatt feletti napelemes rendszerekre az energiatárolási kötelezettséget is. Ennek költsége a beruházóra hárul, és 60 százalékos drágulást eredményez. Kiss Ernő a lakossági támogatások között a már említett otthonfelújítási programot, illetve a napelemes pályázatot emelte ki, utóbbi esetében az újabb igénylési lehetőség régiótól függően idén novemberben vagy decemberben nyílik meg. A program első ütemében több mint 43 ezer pályázatot nyújtottak be, a komoly érdeklődést nemcsak az elbírálást lassítja, hanem a hazai cégeket is leterheli.

A szakértő szerint jelenleg sok az adminisztratív és a műszaki probléma a napelemes rendszerek létesítésénél, és egyre nehezebb az áramszolgáltatóknál megszerezni a csatlakozási lehetőséget. „A háztartások esetében előírtak egy új szabályt, ami szinte egyedülálló: 2,5 kilowatt felett három fázissal kell csatlakoztatni a napelemes rendszert, Ausztriában ugyanez a határ 8 kilowatt – a 2,5 kilowatt a hajszárítók értékeivel vetekszik” – tette hozzá. Mint hozzátette, a vállalkozások is nagyon sűrűn kapnak elutasítást a szolgáltatóktól a kapacitáshiányra hivatkozva.

Megosztás 0 Tweet 0 Megosztás


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »