Hogy élhetőbb legyen az élhető

Hogy élhetőbb legyen az élhető

Első alkalommal tartottak közös brigádot és közterület-tisztítást az alakulófélben lévő Élhető Vidék Polgári Társulás tagjai Lévárton. A társulás célja a falu fejlesztése és élhetőbbé tétele.

Kezdeményezésükre az egyik májusi hétvégén mintegy kéttucatnyian gyűltek össze a szebb napokat is megélt kisközségben, hogy részt vegyenek az önkéntes takarításon. A közös munka során rendbe tették a tájház és a tavaly átadott tűzoltószertár, valamint a kultúrház környékét. Lenyírták a füvet, kitakarították a közterületeket és a parkot, illetve kimeszelték és lefestették a buszmegállót.

A munkába fiatalok és idősebbek, férfiak és asszonyok egyaránt bekapcsolódtak.

Majoros Jácint, a társulás egyik alapítója elmondta, hogy próbáltak olyan embereket megszólítani, akik valamilyen módon kötődnek a festői szépségű községhez és nem utolsósorban érdekeltek a falu tisztaságának és arculatának a fenntartásában.

– Örömünkre szolgál, hogy nemcsak a helyi lakosok kapcsolódtak be, hanem olyanok is, akik innen származnak, vagy az utóbbi években itt vettek maguknak házat.

Célunk, hogy minél több régi épület gazdára találjon, és a régi parasztházakat megmentsük eredeti formájukban.

Ezzel a falusi turizmusra is lehetne alapozni, s idővel akár olyan hangulatos falu válhat Lévártból, mint Hollókő – mondja Majoros Jácint, aki az egykori iskola épületében a gömöri fazekasságot bemutató múzeum létrehozásán dolgozik.

Hírdetés

Azt is megtudtuk, hogy

évente több hasonló falucsinosítást terveznek, szándékukban áll a templom kitakarítása, a vízelvezetés megoldása, a közterületek szépítése, parkosítása.

A társulás alapítói között találjuk a lévárti származású Halász Attilát is, aki lapunknak elmondta, hogy a közös munkával a közösséget próbálják összekovácsolni, s a régi kalákák szellemiségében kívánják építeni, előbbre vinni a falut.

– Szeretnénk, ha Lévárt még élhetőbb település lenne, mivel úgy gondoljuk, hogy az emberek vidéken is fogják keresni a jövőképet. A koronavírus-járvány sok mindent megváltoztatott, s egyben arra is rámutatott, hogy egyre többen képzelik el falun az életüket, és keresik a boldogulásukat vidéken.

Lévárt sorsát szívügynek tekintjük, ezért szeretnénk itt egy példaértékű kis közösséget teremteni, és megmutatni a világnak, hogy kis faluban is lehet nagy dolgokat csinálni.

A társulás elsősorban Lévártra összpontosít, de nem kizárt, hogy másoknak is megpróbálunk majd segítséget nyújtani. Ha több település tudná követni a példánkat itt Gömörben, az pozitív hatással lenne az egész régióra – hangsúlyozta Halász Attila.     

Megjelent a Magyar7 2021/22. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »