Hogy áll a frontvonal csütörtök este?

Hogy áll a frontvonal csütörtök este?

Folyamatosan nyomulnak előre az oroszok Ukrajna területén, de nagyon messze vagyunk még attól csütörtök este, hogy egész Ukrajnát vagy akár a stratégiai fontosságú nagyvárosokat elfoglalják.

Heves harcok dúlnak Kijev és Harkov körül, a leggyorsabb haladás pedig a Fekete-tenger 300 ezres kikötővárosa, Herszon térségében látszik. Csütörtök estére az oroszok szinte körülzárták Harkovot és tűz alá vették Kijevet (a közeli repülőteret elfoglalták), támadás indult a szakadár területek és a Krím felől, illetve Szumi és Koroszten térségében. Emellett este bevették a rossz hírű Csernobilt, ami voltaképpen csak útba esik Kijev felé. Az oroszok elfoglalták:

Hírdetés

Harkov és több donyeci település ellen is támadás indult, de az ukránok ezeket visszaverték. A konfliktusnak eddig néhány száz áldozata lehet, nagyobb részben katonák.Ukrán hivatalos közlés: eddig 57 halott. Az 57 halott mellett eddig 169 sérültje van az orosz támadásnak az ukrán egészségügyi minisztérium szerint. Ebben benne vannak a civil és katonai áldozatok is.

Nagyon úgy néz ki, hogy az oroszok eddig töredékét alkalmazták csak az Ukrajna köré felhalmozott, mintegy 200 ezer fős haderőnek. Eltérő becslések szerint az Ukrajna területén tartózkodó erő most alig tízezer főt számlálhat. Az orosz stratégiai döntéshozók Kijevre összpontosítanak, remélve, hogy ha „lefejezik” Ukrajna politikai és katonai vezetését, elkerülhető az egész országot felölelő háború. 

(Portf., 444, só)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »