Hofer azonnal erősítené a magyar-osztrák kapcsolatokat

Hofer azonnal erősítené a magyar-osztrák kapcsolatokat

Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje gyakran jár Magyarországra. Az elnökválasztás második fordulója után magánúton volt Sárváron, ahol találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel. Megválasztása után erősítené a magyar-osztrák kapcsolatokat. Nem tudja dicsérni Angle Merkel német kancellárt, szerinte Orbán Viktor megvédte az Európai Unió schengeni határát, a Jobbikért nem lelkesedik. Reménykedik abban, hogy Oroszországgal javulna a kapcsolatok. Norbert Hofer a Magyar Nemzetnek adott interjút.

Az Osztrák Szabadságpárt államfőjelöltje Burgenlandban él, egyórányira Sárvártól, ahová gyakran jár. Az osztrák elnökválasztás második fordulója után az ottani gyógyfürdőben ünnepelték a lánya születésnapját, de Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott, hogy személyesen is megismerjék egymást. Hofer a Magyar Nemzetnek azt mondta: a megválasztása után azonnal erősíteni akarja a magyar–osztrák kapcsolatokat, ezt készítette elő a találkozója a magyar kormányfővel. Ausztriában december 4-én ismétlik meg az elnökválasztás második fordulóját.

Hofer a német kancelláról is elmondta a véleményét, szerinte Angela Merkel a kezdetekben kifejezetten sokat tett a német gazdaság érdekében, amit nagyra becsült, de a „Wir schaffen das!” (Megoldjuk!) kijelentésével súlyos károkat okozott nemcsak Németországnak, hanem más országoknak is.

Ez hosszú távon az egész kontinensre kihat, így nem tudom dicsérni” – jelentete ki a Magyar Nemzetnek a szabadságpárti politikus. Ellenben Orbán Viktorról úgy véli, hogy megvédte az Európai Unió schengeni határát.

Államfőként nem élne vissza jogkörével, csak a végső esetben élne azzal, hogy felolszlatja a kormányt, ha az nem végzi a feladatát. Amikor tavaly az akkori belügyminiszter asszony, Johanna Mikl-Leitner (ÖVP) előre jelezte, hogy a migránstömegek úton vannak Ausztria felé, megnézte volna, hogy a kormány mit tesz a közelgő veszély elhárítására. “Ha semmit, akkor a tétlenséget súlyos veszélyként értelmeztem volna, és nem fogadtam volna el” – mondta Hofer.

Az Osztrák Szabadságpárt államfőjelöltje nem enyhítené a náci bűncselekmények relativizálását büntető törvényt, sőt az Iszlám Állam által elkövetett bűntények tagadását is büntetné, ugyanis Ausztriában is vannak a terrorszervezetnek hívei.

Norber Hofer arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy időként találkozik magyar politikusokkal, de rendszeresen csak a bécsi magyar nagykövettel. Kérdésre elmondta: nem lelkesedik a Jobbikért, és nem örült a Jobbik külpolitikai szakpolitikusának gratuláló levelének sem, amit Gyöngyösi Márton az első forduló megnyerése küldött neki.

Hírdetés

Természetesen nem vitatom el a magyarok jogát, hogy meghatározzák, melyik politikai párt milyen erővel rendelkezzen, de személy szerint nem tudok azonosulni a Jobbik álláspontjaival”

– mondta Hofer.

Hofer azt mondja: nem akar semmit sem Jobbiktól, hiába “szerelmesek” belé

Az osztrák Puls 4 News csatorna Pro & Contra című műsorában is megkérdezték Norbert Hofert a Jobbikról. Corinna Milborn liberális újságíró megmutatta Hofernek azt az interjúrészletet, amelyben Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik politikusa arról beszél, hogy a szabadságpárti államfőjelölt az osztrák balliberális média nyomásának hatására utasíthatta el a gratulációját, de ennek nem tulajdonít túl nagy jelentőséget. “Ennek ahhoz semmi köze, hanem a Jobbik Burgenlanddal kapcsolatos politikájához. A Jobbik egy olyan párt, amihez nem akarom, hogy bármilyen közöm legyen” – reagált a műsorban Hofer. “Ők azonban önnel láthatóan igen” – felelte Milborn. Hofer erre azt mondta: “Igen, az emberi kapcsolatokban is van ilyen, hogy az egyik ember szerelmes a másikba, ő viszont nem akar tőle semmit.” Az Osztrák Szabadságpárt évek óta igyekszik megszabadulni a szélsőjobboldali bélyegtől, hogy kivédje a balliberális sajtó támadásait és elfogadhatóbbá fazonírozza magát a választók szemében. Burgenland egyik magyar vonatkozása, hogy tavaly áprilisban Johann Tschürtz, az FPÖ helyi vezetője jelképesen lezárta a határt magyar bevándorlók előtt. Májusban pedig a Magyar Nemzet Online-nak adott interjújában azt mondta: úgy alakítanák a jogi környezetet, hogy az osztrák cégeknek a legkevésbé se érje meg olcsó közép- és kelet-európai munkásokat alkalmazni. A szigorítások jelentősenérintenék a magyar munkavállalókat és vendégmunkásokat is.

Donald Trump győzelmére reagálva úgy fogalmazott: nehéz elvárásokat támasztani az amerikai elnökkel szemben.

“Az Obamával szemben támasztott elvárások sem teljesültek mindenben. Abban reménykedem, hogy Oroszországgal javul a kapcsolat. Erre a világbéke szempontjából nagy szükség lenne”

– jelentette ki. Hofer a megbékélési folyamatot azzal szeretné elősegíteni, hogy Bécsben Trump–Putyin-csúcstalálkozót szervezne.

Ausztriának semleges országként mindig jelentős szerepe volt a világbéke fenntartásában. Bruno Kreisky is így tett. Én is ennek a szellemében kívánom a semleges Ausztria területén megrendezni a csúcstalálkozót”

– szögezte le.

Az osztrák államfőjelölt szerint tény, hogy az Európai Unió által Oroszországgal szemben hozott káros gazdasági szankciók sajnálatos módon, valóban nem felelnek meg a pártatlanságnak. Úgy véli azonban, hogy EU-ba való belépéskor Ausztria egyértelműen kikötötte: “katonailag semleges marad, és ehhez tartja magát most és a jövőben is”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »