Hófehérke és a hét demokrata

Hófehérke és a hét demokrata

„Márki-Zay szerint valaki direkt és rendszeresen belerondít a vásárhelyi medencébe”

HVG

Megtudtuk tőle, hogy valaki – nyilván a vásárhelyi fosófantom – heti rendszerességgel a fürdő medencéjében végzi nagydolgát. Úgy tűnik, ezekből a fantomokból egyre több van mostanában. Az illető – mint Márky-Zay meséli – komoly gazdasági károkat okoz, hiszen le kell engedni a medence vizét az exkrementum lehalászása után és fertőtleníteni is kell. Mindez pedig súlyosan megterheli a város egyébként is üres pénztárcáját.

A jeles státusférfiú nem zárja ki a politikai okokat sem. A politikai ürítés pedig komolyan veendő dolog. Bár lehet, hogy a fosófantom csak a papír árát akarja megspórolni. Továbbá szerintem akár az is elképzelhető, hogy a vízben szülés mintájára – ami állítólag könnyebb – ezt a műveletet is kevesebb nehézséggel lehet a medencében végezni.

Nem tudok számot adni róla, hogy miért, de nekem a népszerű Hófehérke és a hét törpe című Grimm mese egy jelenete jutott eszembe, és azon nyomban el is képzeltem az esetet, a mese stílusában.

A feudális erdőben állt egy tipptop kis demokratikus házikó, ebben éltek a törpék. Szóval egy este jönnek haza a demokratikus törpék: Hapci – a Sneider, Kuka – a Hadházy, Morgó – a Puzsér, Tudor – a Fekete-Győr, Szundi – a Bajnai, Vidor – a Kunhalmi (női kvóta kérem szépen!) és utoljára, de nem utolsósorban Szende – a Márky-Zay, és a házba érve azonnal roppantul meglepődtek és felkiáltottak:

Hapci – Sneider: Ki lépett ki a pártocskámból?
Kuka – Hadházy: Ki hallgatta le a diktafonkámat?
Morgó – Puzsér: Ki lesz a főpolgármester?
Tudor – Fekete-Győr: Kik ezek itt körülöttem?
Szundi – Bajnai: Kialudt a lámpa!
Vidor – Kunhalmi: Ki keretezte be a diplomámat?
Szende – Márky-Zay: Ki kakált medencémbe?

Azután körülnéznek és megtalálják az alvó Demeter Mártát, akit a gonosz mostohája Szél Berni akart eltenni láb alól, ezért elmenekült. Mikor Márta magához tért gyorsan összebarátkozott a törpékkel. Megegyeztek, hogy míg a törpék fontos feladataikat végzik napközben, addig Márta mos, főz, takarít és helyettük is szidja a kormányt. Így éldegéltek ezután. Reggelente a törpék elindultak a dolgukra.

Hapci pártjának belső elhárítását szervezte.
Morgó az állatkertben üvölteni tanította a farkasokat.
Szundi Nils Holgersonosat játszott a libáival.
Vidor régi vicceket olvasott és megállíthatatlanul röhögött rajtuk.
Kuka a hangarchívumát rendezgette és azon gondolkodott melyik pártról hozzon valamit nyilvánosságra.
Tudor iskolába járt és már a nagy „B” betűnél tartott. (Igaz, több mint fél éve.)
Szende pedig az összes térfigyelő kamerát – miután nyilatkozott nekik – a medencére irányította, hogy rajtakapja a fosófantomot.

Boldogan éldegéltek az erdő lakói nagy örömére. A mostoha azonban nem nyugodott. Elővette varázstükrét és megkérdezte tőle:

„Tükröm, tükröm mondd meg nékem,
ki a legzöldebb a vidéken?”

Hírdetés

És a tükör kötelességtudóan válaszolt neki:

„Zöld vagy úrnőm, de tudd meg:
a Márta százszor zöldebb,
neki a fenekén is napelem van”

Dúlt fúlt a gonosz és Márta életére tört újfent. Először nagy ravaszul egy összefogás-övet ajándékozott nekik. Azt ígérte, ha ezzel körbekerítik magukat, olyan erősek lesznek, hogy legyőzik a hétfejű, tűzokádó populistát. Maguk köré is kanyarították hát, de az elátkozott öv szorítani kezdte őket annyira, hogy a szemük is kidülledt. Nagy volt a baj. Szerencsére Morgó meglelte a megoldást, és hirtelen jó nagyot rúgott az összes többi törpébe, sőt még ordítozott is velük. A többiek is rájöttek ettől a megoldásra, és ők is rugdosni kezdték egymást. Szét is szakadt az öv ettől, és megszabadulva mehettek a dolgukra.

Hazaszaladt a mostoha és elővette a tükröt, hogy megkérdezze:

„Tükröm, tükröm mond meg nékem,
ki a legdemokratikusabb a vidéken?”

És a tükör kötelességtudóan válaszolt neki:

„Demokratikus vagy úrnőm, de tudd meg:
a Márta százszor demokratikusabb
ő előválasztást is rendez”

Még jobban dühbe gurult a mostoha és legalávalóbb fogáshoz folyamodott. Fogott egy repülőjegyet és jól megátkozta. El is nevezte Flórának. Elvitte aztán Mártának – honvédnek öltözött, hogy ne ismerje fel – és mondta neki gonoszul: „Ha ezt megcsókolod békává változik a populista és ettől – bónuszként – még zöld is lesz.” Megörült a szegény árva és megcsókolta a jegyet, de az a torkán akadt és mély álomtalan álomba szenderült. Mikor a törpék meglátták, nagyon elkeseredtek. „Mi lett a mi Mártánkkal!” – kiáltozták. Hívtak segítséget akit tudtak. Csodadoktorokat, javasasszonyokat, még demokratikus újságírókat is. De nem volt mit tenni, a csodadoktorok, javasasszonyok, a demokratikus újságírók is csak a fejüket csóválták, sóhajtoztak és széttárták a kezüket, nincs mit tenni, mondták, nem bírunk a mérgezett repülőjeggyel.

Ekkor jött Karigeri királyfi, Unicumot ivott és jól megrázta Mártát. Annak kiesett szájából a repülőjegy – később már úgy mesélték, nem is volt ott – fel is nyílott szeme és megkérdezte: „Úristen, hol vagyok? És mi van az oktatásegészségüggyel?”

Megörültek ennek, és Márta – a gonosz mostoha ármánykodása ellenére – feleségül ment Karigeri királyfihoz és a törpékből minisztereket csináltak, hogy boldogan éljenek, amíg meg nem halnak. A gonosz mostohát pedig megütötte a guta.

https://aristo.pestisracok.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »