Hó végével közel két és félmillió eurót fizet ki a minisztérium a menekülteket elszállásolóknak

Hó végével közel két és félmillió eurót fizet ki a minisztérium a menekülteket elszállásolóknak

Április hónap végével utalja át a Szlovák Belügyminisztérium az önkormányzatoknak az orosz-ukrán háború elől menekülőknek szállást adók részére a februári és márciusi hozzájárulást – tudatta a TASR hírügynökséggel a szaktárca sajtóosztálya.

„Több, mint 1100 településtől kaptunk visszatérítési kérelmet, költségtérítést 6.389 szállásadó kért 23.445 menekült után“ – írta a sajtóosztály.

A legtöbb szállásadó a Pozsonyi kerületben mutatkozott (1.742), itt regisztrálták a legtöbb elszállásoltat is (5.454).

Hírdetés

A szállásdíj megtérítését azok a magánszemélyek és szervezetek kérhetik, akik nem iparűzési engedély alapján szállásolták el a háború elől menekülőket – lehet szó családi ház, vagy lakástulajdonosról, településről, vagy megyei intézményről, de csupán azokról, akik a szállást térítésmentesen biztosították.

Az állami hozzájárulás 7 euró éjszakánként, 15 év alattiak elszállásolása esetében pedig ennek a fele.

A szállásadóknak mindig a hónap utolsó napja után 5 nappal kell benyújtania a település önkormányzatához a nyilatkozatot, hány éjszakát adott ténylegesen szállást. A települések az adatok feldolgozása után a naptári hónap közepéig adják le az összesített beszámolót.

A belügyminisztérium ellenőrzése után a hó végén fizeti ki a településeknek az összeget, majd a települések öt napon belül kötelesek kifizetni a területükön szállást adóknak a nekik járó részt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »