Hivatásos maszkellenőröket vetnének be a hazai boltokban

Hivatásos maszkellenőröket vetnének be a hazai boltokban

Az év végi szezonban polgárőrök, külsős vagyonőrök alkalmazására lenne szükség nemcsak a bejáratnál, hanem a polcok között is – javasolják a szakszervezetek.

Bubenkó Csaba arról beszélt az InfoRádiónak, hogy nincs szükség új szabályokra, csak a már meglévők betartatására, főleg az ünnepek előtti vásárlási rohamban.

„A járvány miatt várható, hogy a karácsonyi ünnepek előtti bevásárlások a novemberi fizetésnapok után felpörögnek, ezért az eddigi intézkedéseken túl haladéktalanul lépni kell az áruházakban. Arra kérjük a forgalmas bevásárlóhelyek üzemeltetőit az országban, hogy ne terheljék tovább az eladókra, pénztárosokra, árufeltöltőkre, vevőszolgálatosokra a kötelező maszkviselés betartatásával járó kereskedői felelősséget. Javasoljuk, hogy keressék a helyszíni együttműködés lehetőségét a hivatásos polgárőrséggel, és vonjanak be profi vagyonvédelmi cégeket, amelyek a rendőrök kiérkezéséig kezelni tudják az üzletekben naponta előforduló kritikus helyzeteket” – közölte a Magyar Nemzettel Bubenkó Csaba.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a vírusos év végi szezonban

Hírdetés

csak pluszköltség vállalásával maradhatnak biztonságosak a tömeges vásárlási körülmények.

A boltokban múlt csütörtökön mindenki a hosszú hétvégére is vásárolt: a szokásosnál erősebb volt a forgalom, ami kiélezte a feszült helyzeteket, az alkalmazottak már nehezen tudtak arra is figyelni, hogy a vásárlókon szabályosan áll-e a maszk, vagy tartják-e a távolságot másoktól.

Jelenleg áruházanként egy-két biztonsági őr dolgozik nyitástól zárásig, akik inkább a pénztárak környékén lévő állomásról, a bejáratok környékén figyelnek, ritkán látni a sorok között vagy a hűtőpultnál egyenruhás alkalmazottat. Érkezéskor ma már keveseket kell emlékeztetni a kötelező viseletre, a többség megtanulta, hogy maszk nélkül be sem lehet lépni a boltba.

Ugyanakkor a pultok, sorok között az egyik gyakori, de legalább enyhébb jelenet, hogy a vásárlók lehúzzák, félretolják, leveszik a maszkot, mert például szagolgatják az árut, vagy kimelegednek a tumultusban, esetleg nem hallja az eladó pontosan, mit kérnek a csemegepultnál.

Nyitókép: Pixabay

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »