Hivatalosan is megalakult a Budapest Airport tűzoltósága

Hivatalosan is megalakult a Budapest Airport tűzoltósága

Október első napjától új tevékenységgel bővült a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjének feladatköre: a Budapest Airport saját létesítményi tűzoltóságot alapított, közel száz fő, saját állományban tevékenykedő tűzoltóval és Európa egyik legjobban felszerelt repülőtéri tűzoltóbázisával.

A vállalat mindössze 9 hónap alatt állította fel a speciális repülőtéri elvárásoknak is megfelelő létesítményi tűzoltóságát, versenyképes juttatási csomagot és stabil munkakörnyezetet kínálva az állományhoz csatlakozóknak – áll a Budapest Airport közleményében.

Mint írják, egyetlen légikikötő sem üzemelhet speciális tűzoltóság nélkül, amely bármikor készen áll, hogy szükség esetén a repülőtéri tűzoltási feladatokat ellássa. A repülőtéri tűzoltók elsődleges feladata repülőgép tűzoltási és életmentési feladatok ellátása, készenlét biztosítása, amely garantálja, hogy

a tűzoltók a riasztástól számított 3 percen belül a repülőtér bármely pontjára kiérnek és megkezdik az oltást,

valamint a légikikötőben található épületek tűzvédelmének biztosítása – munkájuk tehát elengedhetetlenül szükséges a légi forgalom fenntartásához.

A repülőtéren korábban a katasztrófavédelem látta el ezt a feladatkört, viszont egy tavaly decemberi jogszabályváltozás miatt a Budapest Airport kötelessége a tűzoltóság állományának biztosítása. Közölték, a szolgálatot ezért mostantól a katasztrófavédelem helyett a Budapest Airport állományához csatlakozó, szakképzett létesítményi tűzoltó munkatársak látják el.

A létesítményi tűzoltóság számokban kifejezve:

  • 95 munkatárs,
  • 6 Rosenbauer Panther típusú tűzoltó gépkocsi,
  • a jogszabályban előírtakon felül évi 60 felkészítő gyakorlat,
  • Hírdetés

  • 96 ezer liter oltóvíz,
  • 9900 liter habképző anyag,
  • 1350 kilogramm oltópor,
  • 23 456 képzéssel eltöltött óra,
  • és 782 darab orvosi alkalmassági vizsgálat.
  • A 95 létesítményi tűzoltó számára a Budapest Airport kiemelkedő juttatási csomagot és minden szükséges képzést biztosított, a kollégák többek között speciális repülőgép-tűzoltási gyakorlaton is részt vettek, a vezető beosztású munkatársak pedig folyamatos továbbképzésre jogosultak.

    Így egy modern, jól működő szervezet jött létre, amely teljes egészében a vállalat támogató munkahelyi közösségének a részévé vált

    – áll a közleményben.

    A szakemberek Nagy Gábor tűzoltóparancsnok irányítása alatt dolgoznak, aki hét évig látta el a repülőtéri tűzoltóparancsnoki pozíciót, majd úgy döntött, hogy február 1-től a Budapest Airport kötelekében folytatja ezt a munkát.

    A Budapest Airport a tűzoltók csatlakozása előtt is támogatta a repülőtéri tűzoltóság működését; a tűzoltóbázisok fenntartása, a legmodernebb felszerelések és járműpark (köztük a legmodernebb Panther gépkocsik) biztosítása eddig is a repülőtér-üzemeltető feladata volt. Ennek köszönhető, hogy a repülőtér mára Európa egyik legjobban felszerelt tűzoltóságával rendelkezik, a tűzoltókat elméleti és gyakorlati szinten, repülőgép tűzoltási és életmentési feladatok ellátására (ARFF) is kiképzik.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »