Hivatalos: létrejött az Amerika és Japán vezette gigaüzlet

Japán és az Amerikai Egyesült Államok, valamint további tíz ország részvételével hivatalosan is aláírták a Csendes-óceáni Partnerségről szóló egyezményt.

Már jó ideje zajlanak a tárgyalások a a Trans-Pacific Partnership (TPP) azaz a Csendes-óceáni Partnerség körüli megállapodásról. Ám, ami eddig bizonytalan volt, most már tény: létrejött a gigaüzlet – írja a BBC. A Japánt, az USA-t és további tíz országot magába foglaló partnerség célja egy tizenkét országból álló szabad kereskedelmi zóna létrehozása, amely a világ GDP-jének körülbelül 40 százalékát foglalná magában. A résztvevő országok közös szabványokat és normákat igyekeznek kidolgozni, melyek a dolgozók jogaira, a környezet védelmére és a kereskedelmi akadályok csökkentésére vonatkoznak.

Hírdetés

„A TPP egy nagyszerű lehetőség az amerikai gazdaságnak, új munkahelyeket teremt amellett, hogy az amerikai export beáramlik a nyitott piacokra” – fogalmazott korábban Barack Obama. Az egyezmény támogatói néhány hónappal ezelőtt arról beszéltek, hogy az USA ezzel a partnerséggel gazdasági erőként jelenhet meg az ázsiai régióban, megkövetelve a résztvevő országoktól, hogy az ő játékszabályai szerint játsszanak. Az amerikai elnök azt is mondta a TPP-ről, hogy ezáltal az Egyesült Államok sokkal könnyebben eljutna Japán autóipari és mezőgazdasági piacaira.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »