Hitelt venne fel az Európai Unió azért, hogy támogatni tudja Ukrajnát

Hitelt venne fel az Európai Unió azért, hogy támogatni tudja Ukrajnát

Két uniós tisztviselő szerint az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy közös kötvénykibocsátással fedezné Ukrajna tizenötmilliárd eurós – azaz több mint 5500 milliárd forintos – hiányát. Amennyiben a megállapodás megszületik, a tisztviselők szerint az új uniós hitelfelvétel az EU SURE rendszerén alapulna, amelyik még a COVID-19-világjárvány idején a segélyek finanszírozására szolgált – számolt be a mandiner.hu.

A gyakorlatban mindez azt jelentené, hogy Ukrajna nagyon olcsó hitelt kapna az Európai Uniótól, az EU-s kormányoknak pedig garanciát kéne nyújtaniuk arra, hogy az így felvett pénzt visszafizetik majd.

Hírdetés

Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint az ötletet május 18-20 között, a Bonnban megrendezésre kerülő pénzügyminiszteri találkozón fogják megvitatni majd. Szerintük az EU arra számít, hogy az Egyesül Államok is csatlakozzon a javaslathoz, és mintegy ötmilliárd eurót biztosítsanak majd. Így az EU-nak „csupán” tízmilliárd eurót kellene előteremtenie a közös hitelfelvételből.

A Bloomberg értesülése szerint a bizottság azt szeretné, ha a tagállamok nyújtanának garanciákat arra az esetre, ha Ukrajna nem fizetné vissza a kölcsönöket.

mandiner.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »