Hitelét vesztette az Öt Csillag Mozgalom

Az olaszországi tartományi választásokon megbüntették a választók a baloldallal kormányzó Öt Csillag Mozgalmat, az eredmények azt mutatják, hogy a párt tartományi szinten „eltűnt”.

A déli Calabria tartományban a jobbközép győzelmet aratott, míg a hagyományosan baloldali fellegvárnak számító Emilia-Romagna tartományban a kormánypárt alig pár százalékponttal előzte meg a Matteo Salvini által vezetett Ligát – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Calabriát a jobbközép, Emilia Romagnát a baloldal szerezte meg. A Matteo Salvini vezette jobboldali pártkoalíció Calabriában leváltotta a korábbi baloldali vezetést. Ugyanez Emilia Romagnában nem sikerült, ahol erőteljes Salvini-ellenes mozgósítással a baloldal megtartotta magának az utóbbi hetven évben mindig is „vörös” tartományt.

Halkó Petra, a Századvég vezető külpolitikai elemzője az eredményt értékelve úgy fogalmazott, hogy döntetlen született. A mostani választást követően a Matteo Salvini vezette jobboldal 12, a baloldal 6 tartományt irányít, további két tartomány autonóm.

A választás áttörést hozhatott volna a jobboldal számára – vélte az elemző –, ha Emilia-Romagna tartományban is győz, mert akkor egy előre hozott választást is ki tudott volna kényszeríteni. Hozzátette, hogy papírformát borítottak a baloldali tartományban, így már az északi régió nagy része a kezükben van.

Hírdetés

Az eredmények után Matteo Salvini kiemelte, az utóbbi 9 tartományi választásból 8-at a jobboldal nyert meg, „ami nem is olyan rossz eredmény”. Megjegyezte, máris készen állnak a május–júniusi fordulókra további hat tartományban, utána pedig Róma és Milánó főpolgármesteri székét akarják megszerezni.

Az Öt Csillag Mozgalom a 2018-as parlamenti választásokon szerzett 40 százalékról tíz százalék alá zuhant Calabriában, abban a tartományban, ahol a legtöbben részesültek a mozgalom kezdeményezésére – a „szegénység felszámolására” – bevezetett állampolgári alapjövedelemben.

A déli Calabria tartományban a jobbközép több mint 55 százalékos győzelmet aratott. A fekvése miatt a migrációnak kitett régió szegény térség, és nagyon magas a fiatalkorúak munkanélkülisége és a társadalmi feszültség is nő a bevándorlás miatt – fogalmazott a szakértő.

„A választások eredménye a baloldalon is változásokat indíthat el. Az Öt Csillag Mozgalom 10 százalék alatt szerepelt mindkét tartományban, ez pedig lehetőséget biztosít koalíciós partnerének, a baloldali Demokrata Pártnak” – mondta Halkó Petra.

Az eredmények azt mutatják, hogy nem kifizetődő, ha egy párt nem folytat következetes politikát.

Az Öt Csillag Mozgalom jelentős pálfordulást hajtott végre, miután szembefordult korábbi partnerével, Matteo Salvinivel, ráadásul az együttműködés a mostani koalíciós partnerével sem problémamentes – jegyezte meg a külpolitikai elemző.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »