Hitelességi dilemma előtt áll a Jobbik

Hitelességi dilemma előtt áll a Jobbik

Az ellenzéki pártokon belül a Gyurcsány Ferenc vezette DK-t leszámítva mindenhol belső feszültségek alakultak ki a választások után – mondta Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvezetője. A Jobbikkal kapcsolatban elmondta, hogy Vona Gábor távozása után is maradhat a jelenlegi irány.

Gyurcsány Ferenc sikerként könyvelheti el, hogy pártja átlépte az öt százalékot, és frakciót is alakíthat. Rajta kívül minden ellenzéki párton belül elkezdődött a köldöknézés – értékelt a szakértő.

Az LMP-n belül fegyelmi eljárások, etikai vizsgálatok zajlanak, a szocialisták komplett elnöksége lemondott. A Jobbikon belül is feszültség alakult ki. Toroczkai László, a nemzeti radikális politikát képviselő alelnök nyíltan bírálta az elnököt és az elnökséget, és úgy tűnt, hogy vissza lehet fordítani a Jobbikot a nemzeti radikális irányba – magyarázta.

A jelenlegi hírek arról szólnak, hogy Sneider Tamás, a párt frakcióvezető-helyettese lehet Vona Gábor utódja, a választmány és az elnökség pedig szembefordult Toroczkai Lászlóval – fejtette ki Boros Bánk Levente.

Közben Toroczkai László azt nyilatkozta a Délmagyar.hu-nak, ha jelölik, vállalná az ellenzéki párt vezetését. A Délmagyar.hu azt írta, a politikus megerősítette, szerinte a Jobbik nem tud azon az úton haladni, amelyen eddig, ha nem lesz stratégiai szintű, gyökeres változás.

Hírdetés

„Vona Gábor lemondott, az elnökség ezt elfogadta, tisztújító kongresszuson dől majd el, hogyan tovább.”

A folyamatok hátterének megértéséhez elmondta, hogy Vona Gábor és a párt igazgatója a néppártosodási folyamat során képes volt kiépíteni a párt hátországát, és saját embereiket, a néppártosodást támogatókat ültetni a helyi szervezetek élére, akik a jelek szerint lojálisak a„balliberális fordulathoz”.

Hitelességi dilemma előtt áll a Jobbik, hogy visszafordítsa vagy megtartsa a  jelenlegi irányvonalat, és újra a radikalizálódás útjára lépjen, de a Médianéző vezetője úgy látja, hogy ez utóbbit jelenleg nem merik meglépni.

A tisztújítás előtt álló szocialistákról Boross Bánk Levente elmondta, hogy az MSZP 2010 óta nem tudja, hogy merre menjen tovább. Mesterházy Attila és Tóbiás József megbuktatása után Botka Lászlót sem vállalták fel – tette hozzá. Az új vezetés között munkamegosztáson alapuló stratégia is felsült. Hiller Istvánnak, mint a választmány elnökének kellett volna az ideológiatisztítást, míg Molnár Gyula elnöknek a szervezeti kereteket megteremteni, de egyik sem sikerült – közölte Boros Bánk.

Kossuth Rádió 180 perc / hirado.hu

The post Hitelességi dilemma előtt áll a Jobbik appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »