Hisztivel reagált a Jobbik jókívánságára Köves Slomó

A Jobbik levélben üdvözölte a magyarországi zsidóságot hanuka alkalmából, de Köves Slomó rabbi visszautasította a gesztust.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának Vona Gábor Jobbik-elnök és Mirkóczki Ádám szóvivő küldött közös levelet, mivel idén a karácsonnyal egy időben kezdődött a hanuka is.

A jobboldali ellenzéki párt vezetése „békés, boldog ünnepeket” kívánt, hogy „az emlékezés és az örvendezés eme időszaka lehetőséget nyújtson a lelki megújulásra”.

Hírdetés

Köves Slomó rabbi azonban hosszabb válaszban utasította el a Jobbik karácsonyi-hanukai gesztusát, ugyanis szerinte a párt „számtalanszor tanúbizonyságot tett arról, hogy a hazai zsidó közösség tagjait nem tekintik a magyar nemzet egyenlő elbírálást érdemlő tagjainak”.

A rabbi megemlítette a Gyöngyösi Márton, vagy Baráth Zsolt képviselők régebbi eseteit, valamint megjegyezett egy Novák Előd-interjút és azt is, hogy Vona egyszer úgy nyilatkozott, ha kiderülne zsidó származása, lemondana.

Ezért Köves Slomó szerint a Jobbiknak ünnepi jókívánságok helyett inkább azokon a fórumokon kellene megszólalnia, ahol eddig szerinte a „gyűlölet, a gyalázat, és nem utolsó sorban a sötétség nyert teret, nem a fény”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »