Hiszterokommentelés

Jellemző ballib hozzáállás: a zsigerkommentelés.

Új korlátozás lépett életbe a szerencsejátékok terén Magyarországon.

A téma maga nagyon régi, de az emberek 99 %-a semmit se tud róla.

A lényeg: az internetes szolgáltatások megfoghatatlansága. Adott egy kereskedő, szolgáltató, mely bejegyzi magát valamely nulla adózású adójoghatóság területére, majd onnan szolgáltat az egész világra. Ezzel elérhető az adómentesség.

Amikor a szolgáltatás egy konkrét, megfogható áru, akkor persze a probléma fele megoldható: egyszerűen vámot kell terhelni az árura. De ha az áru virtuális, akkor nincs semmilyen eszköz.

Így tehát vagy magát a szolgáltatást kell blokkolni (ami azonban nem hatékony, ahhoz, hogy ez tényleg működjön, kínai típusú állami tűzfal kell, ami szinte sehol máshol nincs), vagy a szolgáltatás használatát nehezíteni kell.

Egyébként Magyarországon 2011 óta tilos az onlájn szerencsejáték. Papíron, mert ennek semmilyen gyakorlati jelentősége nincs. Azóta is csak az nem játszik, aki nem akar játszani. Most a változás annyi: a magyar bankok kötelesek blokkolni a ki- és befizetést szerencsejáték cégek felé/felől.

A kommentek szerint kb. most majd Mészárosnál lesznek kénytelenek pókerezni az emberek. Nem baj, hogy Mészárosnak nincs onlájn szerencsejáték üzlete, mert majd lesz.

A valóság: létezik egy csomó teljesen megbízható elektonikus pénztárca szolgáltató a neten, melyek virtuális bankkártyát állítanak ki bárkinek. Persze adódik többletköltség, de filléres. Viszont ezek a kártyák olyanok, mint a kriptovaluta, legalábbis az adóhatóság szemszögéből. Korlát persze van, egyrészt ezek a kártyák sose anonímek, s mindig van fizetési határ: ha nem így lenne, akkor alkalmasak lennének pénzmosásra is, ami miatt be lennének tiltva mindenhol. De a szerencsejátékosok 99 %-a számára mindez teljesen elég.

Magyarul: az új magyar rendelkezés csakis egyes bankokat sújt, így elesnek valamennyi jutaléktól. A játéktól viszont csak egyes kezdő játékosokat riaszt el, akik nem hallottak még a virtuális kártyákról.

Hírdetés

2009-2014 ilyen cégnél dolgoztam magam is.

A kettős mércére jellemző: az USA-ban 2006 óta tilos az onlájn szerencsejáték, kivéve ha a cég be van jegyezve az USA-ban, ott van a szervere, s van normál, offlájn kaszinója is. Plusz ha korábban is működött, utólagosan be kell fizetnie adót “illegális” tevékenysége után, adó mértékét pedig a cég képviselője és az amerikai igazságügyminiszter közti “tárgyaláson” dől el. Képzelem mekkora üvöltés lenne, ha Magyarországon lenne bevezetve ilyen szabályozás: politikus dönt adómértékről, nincs írott szabályzat, kiszámíthatatlanság, utólagosan kifosztás, beavatkozás a piacba, diktatúra!

S az USA hatóságai nem csak magát a szerencsejáték céget üldözik, hanem annak minden kiszolgálóját is, pl. aki reklámot fogad el tőle, a bankokat, s még az elektronikus pénztárca cégeket is. S mivel az amerikai piac nagy, a cégek “önként” szót fogadnak, rettegve az amerikai állam reakciójától.

Amikor ott dolgoztam, épp akkor járt le a türelmi időszak az USA-ban. 2011-ben a PartyPoker be is szüntette amerikai játékosok regisztrációját, s minden már meglévő amerikai számláját pedig blokkolta. Pedig a játékosok kb. fele amerikai volt. S mindez a cég részvényeinek árfolyamának 60 %-os esését eredményezte.

Én személyesen jól jártam, mert minden legalább 5 évet ledolgozott alkalmazottnak járt részvény, engem meg 4 és fél év után rúgtak ki, szóval még nem volt 1 szál részvényem se, azaz nem volt minek leessen nálam az árfolyama.

De minden hiába, a cég hiába fogadott szót önként, még bűnösnek is kellett vallania magát, majd fizetnie 300 millió dollár “elmaradt adót”, s még ekkor se mehetett vissza az amerikai piacra. Csak 2013-ban lett újra PartyPoker az USA-ban, miután a cég vett ott egy offlájn kaszinót, majd ezek után is csak New Jersey államra kapott engedélyt (ez persze kijátszható, mi akadályozna meg egy más államban élő amerikaiat, hogy New Jersey államot írja be címeként).

Mellesleg, a PartyPoker addig a három fő cég között volt a világon, 20 % körüli piaci aránnyal. Ma már nemhogy az első 3-ban, az első 10-ben sincs benne, s talán 2-3 % lehet a piaci aránya. Tulajdonképpen a céget az amerikai állami “önkény” tette tönkre. De ezt persze nem szabad mondani, mert az demokrácia, piacgazdaság, jogállam.

Hozzáteszem: nem kell aggódni, a Party tulajai személyesen jól jártak. A cég az egyik első onlájn póker cég volt annak idején. A cég előtörténete rendkívül sajátos. Az ötletet 2 indiai adta, az egyik személyesen csinált meg minden dizájnt, a másik a programozást, majd a pénz egy amerikai nőtől jött, aki telefonos szex szolgáltatással gyűjtött össze jelentős összeget, ez lett befektetve az új cégbe.

Amikor 2010-ben mind a hárman kiléptek, ezt egyenként félmilliárd dollár körüli összegért tették, ennyit kaptak a cégbéli részesedésükért a bwintől, mely így megvette az egész Partyt. (2016-ban pedig a bwint vette még egy másik cég, a GVC, ma már az egyik legnagyobb az egész üzletágban.)

Az egyik indiai aztán bekerült a hírekbe még. Azzal, hogy vagyona 95 %-át elajándékozta, indiai iskoláknak adományozott felszerelést, ösztöndíjakat, stb., a hagyományos brahmin életút filozófiáját végrehajtva, azaz az anyagiaktól elszakadva meditáló idős kort választva. Bár nem aszketizmus ez így se, a vagyon 5 %-a is több, mint ami a bolygó lakossága 99,99 %-ának van.

Én meg? Amióta nem dolgozom ott, 2014 decembere óta, sose pókereztem. Egy egész életre meguntam. Régebben élveztem a lapok kattogását, most már elálmosít. Pedig még nagyjából emlékszem mik a játék fő taktikái, egykor a versenyekben voltam a legjobb.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »