Hírsaláta

Hírsaláta

ZÖLD AUTÓNAK ZÖLD RENDSZÁM. Tegnaptól kaphatnak zöld rendszámtáblát a nulla szén-dioxid-kibocsátású autók – közölte a belügyminisztérium.

A zöld betűkkel és számokkal ellátott számtáblára mintegy 17 ezer elektronikus autó jogosult az országban, az új rendszámot tulajdonosuk kérésére a már forgalomba írt autók is megkaphatják, amennyiben megfelelnek a nulla szén-dioxid-kibocsátás kritériumának. (Agerpres)

ELFOGTÁK A HERCEGET. Őrizetbe vették Párizsban Pál Fülöp herceget, akit Romániában letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy visszaszolgáltatási ügyben, de megszökött az országból. A román királyi család hivatalosan el nem ismert tagja, a 74 éves Pál Fülöp herceg nevére 2020 decemberében adtak ki nemzetközi körözést, miután a legfelsőbb bíróság befolyás vásárlása és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt 3 év és 4 hónap szabadságvesztésre ítélte egy restitúciós ügyben. (Agerpres)

Hírdetés

FOGY AZ USR. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) öt képviselője is bejelentette tegnap, hogy kilép az alakulatból. A Facebookon azt írták, nehéz szívvel válnak meg az alakulattól, mert bíztak e politikai projekt sikerében, az utóbbi időben azonban csalódtak az USR-ben. A most távozók közül négyen azt is bejelentették, hogy csatlakoznak Dacian Cioloş újonnan létrehozott alakulatához, a REPER-hez. Múlt héten más törvényhozók is bejelentették az USR-ből való távozásukat. Dacian Cioloş új pártját, a REPER-t tegnap mutatták be. (Agerpres)

BLAGA PEZSGŐZHET. Vasile Blaga volt belügyminiszter és szenátusi elnök most már nyugodtan pezsgőzhet, felmentették ugyanis azok alól a vádak alól, amelyekért az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) még 2016-ban akasztott pert a nyakába. A vádhatóság szerint a politikus az egykori (azóta a PNL-be beolvadt) Demokrata Liberális Párt (PDL) főtitkáraként 700 ezer eurót kapott egy cég képviselőitől azért, hogy a közbenjárására az illető cég zsíros állami megbízásokat kapjon. A pénzt a DNA szerint később pártcélokra használták fel. Alapfokon tavaly már felmentették Blagát, de akkor a DNA fellebbezett az ítélet ellen. Most viszont a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék is úgy döntött, hogy a vádak megalapozatlanok, vagyis jogerősen felmentették a politikust. (Főtér)

FÉLMILLIÁRD LEJES MULASZTÁS. Százmillió eurós űrt hagyott az Európai Űrügynökség (ESA) kasszájában Románia, mert 2017 és 2019 között – egyedüli tagországként – nem fizette ki hozzájárulását; emiatt a szavazati jogát is felfüggesztették a szervezeten belül. A kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium szerint azonban az év végéig törlesztjük 102 263 517,89 euróra, azaz 521 543 941 lejre rúgó tartozásunkat, így az ország visszanyeri szavazati jogát, ismét részt vehet az európai űrprojektekben, és több mint 200 hazai cégnek ismét hozzáférése lesz az ESA-finanszírozáshoz. (Krónika)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »