Hírsaláta

Hírsaláta

DRÁGA A TERMŐFÖLD. Románia a 13. helyen áll az Európai Unióban a termőföldek átlagárának tekintetében. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint nálunk átlagban 7163 euróba kerül egy hektár szántóföld, amivel nemcsak az egykori szocialista országok többségét előzzük meg, de a lényegesen fejlettebb és gazdagabb Franciaországot is.

A föld Hollandiában a legdrágább (ott egy hektár átlagára 69 632 euró), a második és harmadik helyen Luxemburg és Olaszország áll (jócskán lemaradva). A másik véglet Horvátország 3440 eurós hektáronkénti árral. Régiós bontásban Bulgária dél-nyugati része a legolcsóbb, ahol egy hektár mindössze 2051 eurót ér. A legtöbbet a spanyol felségterületnek számító Kanári-szigeteken kell fizetni a termőföldért (120 477 eurót hektárjáért), ami hozzávetőleg kilencszerese a spanyol átlagárnak. Az Eurostatnak csak 21 tagországból vannak adatai. Magyarország hátulról a hatodik, 6 ezer euró alatti átlagos árral. (Maszol)

Hírdetés

ELRONTOTTÁK A PARÁDÉT A BOTLÁBÚ CSENDŐRÖK. Nyilvánosan bocsánatot kért a román csendőrség azért, ahogy a felvonuló szakasz a Kolozsváron rendezett december elsejei ünnepségen bemutatkozott. (A közösségi médiában közzétett képsorok szerint a csendőrség csapata nem egyszerre, hanem összevissza lépkedett.) ,,A nemzeti ünnep fontos pillanat, amelyet komolyan és kellő ünnepélyességgel kell kezelnünk, és az ilyen pillanatok, amelyek a felkészültség hiányát mutatják, elfogadhatatlanok” – tudatja a csendőrség, amelynek vezetői belső ellenőrzést rendeltek el a felvonulásra kirendelt katonák kiválasztásával és kiképzésével kapcsolatosan. (Transindex)

ELÖZÖNLÖTTÉK A HEGYEKET A KOCATURISTÁK. A román nemzeti ünnep, a Szent András-nap és a hétvége összeolvadásából létrejött ötnapos minivakáció egyik következménye, hogy a Kárpátokban jelentősen megnőtt a túrázók és bóklászók száma, akiknek jó része persze nem megfelelő felszereléssel vagy helyismerettel vágott neki a hegyeknek. Két aradi fiatalember például a havazást és hideget megvető bátorsággal, meztelen felsőtesttel indult a Nagy-Párengre, 2500 méter magasba, miután a hegy lábánál érdeklődtek az útvonalról. A hegyimentők figyelmeztették őket, hogy a felszerelésük nem megfelelő a téli hegymászáshoz, de megállítani nem állt jogukban őket… A hegyimentőkhöz naponta több sürgősségi riasztás futott be bajba jutott, eltévedt emberektől, ezért a szolgálat arra figyelmeztet mindenkit, aki hegyet mászni, túrázni megy, hogy semmiképpen sem a Google Maps, a Waze vagy hasonló útvonaltervezőket használják a hegyen való tájékozódásra, és az autók GPS-készülékeire se hagyatkozzanak. Ehelyett az útvonalakat szegélyező turistajelzéseket és egyéb tájékoztató táblákat, hegyi túrázásra szakosodott applikációkat (mint amilyen a Munții noștri) ajánlják. Az elmúlt napokban öt megyében kellett embereket segíteni, hétfőn pedig szerencsésen lehoztak a hegyről négy túrázót, akik még vasárnap tévedtek el a Kis-Retyezáton. A két férfi és két nő a hóviharban letért az útvonalról és rájuk esteledett. Az éjszakát egy esztenán töltötték kétezer méteren.  (Főtér)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »