Hírsaláta

Hírsaláta

ROMÁN AKTIVISTA TETTE SZÓVÁ A FELIRATOKAT. A városháza ígéretei ellenére idén sincsenek magyar feliratok a kolozsvári adventi vásáron.

A többnyelvűségért síkra szálló Musai–Muszáj akciócsoport napokkal ezelőtt felkérte az RMDSZ-t, hasson oda, hogy a karácsonyi vásárban legyenek magyar feliratok, legyen magyar nyelvű weboldala és programfüzete a rendezvénynek, a látogatók számára játsszanak magyar nyelvű karácsonyi dalokat is a román, német, angol és roma énekek mellett. Rácz Béla Gergely, a városi önkormányzat RMDSZ-frakciójának vezetője elmondta: a kolozsvári karácsonyi vásárok rendezésével megbízott cég az ígéretek ellenére elmulasztotta a magyar feliratok kihelyezését. (Szabadság/Transindex)

Hírdetés

TÖRVÉNYT SZEG, AKI MOSLÉKKAL ETETI A DISZNÓT. A szenátus már rábólintott, így a képviselőház elé kerül az a törvénytervezet, mely a sertéstenyésztést sarokba szorító afrikai sertéspestis megfékezése érdekében szigorú feltételeket szab a sertéstartók számára. Az új szabályok kötelező erejűek azon gazdák számára is, akik csak saját fogyasztásra hizlalják jószágaikat. A tervezet két legfontosabb újdonsága, hogy tilos moslékkal – értsd: bárminemű ételmaradékkal – etetni az állatokat, emellett tilos a szaporítás is (a kereskedőkre ez nem vonatkozik). Minden sertéstartónak regisztrálnia kell állatait az országos adatbázisba, az élő sertéssel való kereskedelem kizárólag a törvény által előírt dokumentumok birtokában, az illetékes hatóság értesítésével történhet. (Főtér)

NEM RITKULNAK A MEDVETÁMADÁSOK. Anyamedve miatt riasztotta a csendőröket két turista tegnap Gyilkostó település környékén. A Hargita megyei csendőrség tájékoztatása szerint a két bukaresti kiránduló a Gyilkostó üdülőtelep közelében lévő Kis-Cohárd csúcstól mintegy 50 méterre pillantotta meg az anyamedvét és bocsát. Azonnal hívták az 112-es sürgősségi számot, a diszpécserszolgálatot teljesítő csendőr pedig azt tanácsolta a kirándulóknak, hogy óvatosan forduljanak vissza az üdülőtelepre, és a medvék figyelmének elterelése végett hagyják hátra a náluk levő ennivalót. A turisták után csendőralakulat indult, amely biztonságban lekísérte őket a leparkolt autójukhoz. Ugyanezen a napon szintén Hargita megyében, Szépvíz közelében 63 éves juhászra támadt egy medve. A férfit alkari és hastájéki harapott sebekkel, alkartöréssel szállították kórházba. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »