Hírsaláta

Hírsaláta

ELLENŐRIZHETETLENEK A ROMÁN TITKOSSZOLGÁLATOK. A titkosszolgálatokat és a politikai korrupciót tartja Románia legnagyobb problémájának Dennis Deletant. Az amerikai kongresszus által alapított Woodrow Wilson Központ munkatársaként tevékenykedő brit történész – aki több könyvet írt a kommunista Romániáról – állítja: a hírszerzés fölött semmilyen civil vagy parlamenti ellenőrzés nincs Bukarestben, a román titkosszolgálatok „ellenőrizhetetlenekké” váltak.

Az ország legkomolyabb problémái között említette még a katonák és más szakmai kategóriák „szellemi csalásait”, a doktori disszertációk plagizálására utalva; kifogásolta az oknyomozó újságírók zaklatását is. A történész úgy véli: Románia nagy balszerencséje az volt, hogy a kommunisták kerültek hatalomra 1989 után, miattuk nem történt valódi reform és rendszerváltás. Mint fogalmazott, a „mai gazdagok” megszerezték az egykori Securitate vagyonát. Elmondta: szeretne könyvet írni erről, de nem tud, mert a Román Nemzeti Bank még mindig megtagadja az archívumokhoz való hozzáférést. Kitért a szélsőségekre, az antiszemitizmusra és a háborús bűnösök dicsőítésére is. Példaként említette Ion Antonescut, akit a román társadalom nagy része hősnek tekint, mivel szembeszállt a kommunistákkal és az oroszokkal. Az Info Sud-Est és a G4Media számára adott interjúban Deletant azt is szóvá tette: „Romániának van tengeri kijárata, de nincs flottája. Ez az amerikaiak számára is problémát jelent, hiszen azt kérdezik: biztosítani akarjuk a Fekete-tenger biztonságát, de mit tesz ennek érdekében Románia?”, Washington ugyanis a szorosokra vonatkozó nemzetközi egyezmény miatt nem tud több hajót küldeni. (Maszol)

Hírdetés

A FELNŐTTGONDOZÁSI HORROR MARADT. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt robbant ki országos botrány a román sajtóban csak horrorházakként emlegetett felnőttgondozó otthonok kapcsán, ahol iszonyatos állapotokat, embertelen körülmények között „gondozott” bentlakókat találtak. Ezek után intézményvezetői fejek hulltak, bűnvádi eljárások indultak, több felelőst letartóztattak, és országszerte megszaporodtak az ellenőrzések a hasonló szociális otthonokban; Gabriela Firea családügyi miniszter is lemondott. De úgy tűnik, sem a közfelháborodás, sem a hivatalos intézkedések nem tudják megakadályozni az ilyen eseteket, most ugyanis Neamț megyében bukkantak hasonló központra. A megyei tanács alárendeltségében, Războieni településen működő, testi és szellemi fogyatékos felnőtteket gondozó otthonban egy hivatalos ellenőrzés során rengeteg szabálytalanságot észleltek a fogyatékkal élők jogvédelméről szóló ENSZ-megállapodás gyakorlatba ültetését vizsgáló testület ellenőrei. A 32 személy befogadására alkalmas otthonban 50 gondozottat találtak, borzasztó állapotban: mosdatlanul, ürülékes és vizeletes ruhákban, mocskos ágyakban, rettenetes bűzben, légkondicionáló nélküli terekben. Az ellenőrök azt mondják, az otthon alkalmazottai az ő jelenlétükben próbáltak tiszta ágymatracokat és tiszta ágyneműt elővenni a raktárból. Bár a központ raktára tele volt élelmiszerrel, az ápoltak csak fagyasztott ételeket és felvágottakat kaptak. Az otthonban egyébként egy hónapja tartott ellenőrzést a Neamț megyei szociális felügyelet, de mindent rendben talált. (Főtér)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »