Hírsaláta

Hírsaláta

LASCONI A NEGYEDIK. Az USR újonnan megválasztott elnöke, Elena Lasconi Câmpulung Muscel-i polgármester országszinten a negyedik, aki a sajtóból kerül a magas politikába.

Előtte Gabriela Firea volt bukaresti főpolgármester (a PSD első alelnöke), Rareș Bogdan (a PNL első alelnöke), és Claudiu Târziu (az AUR társelnöke) tette meg ezt az ugrást. Utóbbi háromban az is közös, hogy jelenleg mindannyian EP-képviselők (Rareș Bogdan másodszor); Lasconi is az lenne, ha az USR volt elnöke, Cătălin Drulă nem törli őt a párt EP-jelöltlistájának éléről. (G4Media)

Hírdetés

NŐNEK A BÉREK KÉT ÁGAZATBAN. Júniustól magasabb béreket kapnak az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozók, ez a szakszervezet által tavasszal kiharcolt béremelés második részlete, amit július első felében utalnak át. A béremelés mértéke személyzeti kategóriától függően 8–30 százalékos; a márciusban elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében legkevesebbet az orvosok, legtöbbet az asszisztensek bére nő, mindenkié ugyanolyan arányban, mint márciusban. Az egészségügyi és a szociális ellátórendszerben dolgozó kisegítő és adminisztratív személyzetnek e hónaptól 5 százalékkal kellene többet kapnia, szeptembertől pedig további 5 százalékkal, ám a Sanitas szakszervezet Hargita megyei szervezetének elnöke, Nyulas Emma szerint ennek az emelésnek a forrása még bizonytalan. Hozzátette: júliustól nő a minimálbér is, ami főként a szakképzetlen alkalmazottaknak kedvez mindkét ágazatban. (Székelyhon)

A HÁZTARTÁSOK 40 SZÁZALÉKA MÉG CSATORNÁZATLAN. Tavaly mintegy 11,4 millió személy – Románia lakosságának 60,1 százaléka – élt csatornahálózatra csatlakoztatott háztartásban, 174 369 fővel több, mint 2022-ben – közölte az Országos Statisztikai Intézet. Szennyvíztisztító állomással rendelkező csatornahálózatra csatlakoztatott háztartásban Románia lakosságának 58,7 százaléka, 11 176 443 személy élt 2023-ban, 114 011 fővel több, mint az előző évben. A növekedés annak köszönhető, hogy országszerte új csatornahálózatok épültek, és több új szennyvíztisztító állomást helyeztek működésbe. Régiók szerinti bontásban a Bukarest-Ilfov fejlesztési régióban volt a legmagasabb a csatornahálózatra csatlakozottak aránya (95,4 százalék), majd a közép-romániai régió és a nyugat-romániai régió következett 72,7, illetve 71,9 százalékkal. A legrosszabbul az északkeleti és a dél-munténiai régió áll 40,3, illetve 41,8 százalékkal. Tavaly a városi lakosság 98,9 százaléka, 9 828 927 személy élt csatornahálózatra csatlakoztatott háztartásban, míg a vidéken élőknek csupán 17,8 százaléka, azaz 1 622 102 személy. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »