Hírsaláta

Hírsaláta

SZÓRÓLAPOKRA KELL NYOMTATNI A HIMNUSZT. Romániában minden olyan rendezvényen, ahol eléneklik a himnuszt, az ünnepségek szervezőinek kell gondoskodniuk arról, hogy a résztvevők helyesen énekeljék azt: szórólapokon kell osztogatniuk vagy kivetítőn kell hozzáférhetővé tenniük a himnusz szövegét. Az erről szóló törvénymódosítást tegnap fogadta el a képviselőház. A törvénymódosítást kezdeményező szociáldemokrata politikusok szerint a 11 versszakból álló himnusz rövidített változatának eléneklése is gondot okoz általában, a résztvevők „egyáltalán nem vagy csak hozzávetőlegesen” tudják annak szövegét. A jogszabály előírásainak elmulasztásáért 2500–5000 lejes bírság szabható ki. (MTI)

BEOMLOTT EGY ISKOLA MENNYEZETE tegnap Szeben megyében, négy diák könnyebben megsérült. A baleset Alamor település általános iskolájában történt, a tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre. Az iskola igazgatója szerint a gipszkartonlapokból álló álmennyezet a szünetben omlott le, amikor csak négy, 11 és 15 év közötti diák tartózkodott a teremben. Az összevont osztályban összesen13 diák tanul, ötödik és nyolcadik osztályosok. A helyiségben tartózkodó két lány és két fiú kisebb sérüléseket szenvedett, a mentősök a nagyszebeni gyermekkórház sürgősségi osztályára szállították őket kivizsgálásra. Maria Greavu, a község polgármestere szerint a huzat és az erős szél okozhatta a balesetet, a diákok ugyanis épp szellőztettek. (Hotnews / MTI)

Hírdetés

RABSZOLGASORBAN TARTOTT HAT EMBERT Giurgiu megyében egy család két tagja 2021 óta, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) tegnap őrizetbe vette őket. Az ügyészek szerint a két gyanúsított fizikai munkára kényszerítette és rabszolgasorban tartotta a hat sértettet, kihasználva súlyos fizikai és mentális állapotukat, illetve azt, hogy a megélhetéshez szükséges eszközök hiányában képtelenek védekezni vagy akaratukat kifejezni. A gyanúsítottak az ügyészek szerint visszatartották a sértettek iratait, hogy ellehetetlenítsék távozásukat, és arra kényszerítették őket, hogy a háztartásban bérmentesen különböző munkákat végezzenek anélkül, hogy a szükséges napi élelmet, megfelelő szállást és minimális higiéniai feltételeket biztosítottak volna számukra. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »