Hírsaláta

Hírsaláta

FÉLEZER TANÁCSADÓJA VAN A KORMÁNYNAK. Miközben (az elszabadult államháztartási hiányra hivatkozva) 200 ezer amúgy betöltetlen, tehát nem pénzfaló állás zárolását  rendelte el a kormány, mélyen hallgat arról, hogy valójában mekkora is a meglévő, fizetett apparátus.

Csak a miniszterek és államtitkárok személyes tanácsadóinak létszáma meghaladja az ötszázat, munkabérük pedig a nettó 5600 lejt havonta. Ezek a személyek elvileg szakértők, de egy részük csak valamelyik párt küldötte, akiről nem tudni, mit csinál. Tény, hogy versenyvizsga nélkül jutnak álláshoz, és többen vannak, mint ahányat a törvény megenged, mert sokukat fél vagy negyed normával alkalmazzák. A legtöbb tanácsadó – 42 fő – a kutatási, innovációs és digitalizálási minisztériumban dolgozik (habár a kutatás nagyon alulfinanszírozott terület Romániában, digitalizálni pedig még az adóhivatalt sem sikerült), a „karcsúbb” kormányt ígérő Marcel Ciolacu kormányfőnek pedig épp annyi – 28 – embere van, mint elődjének; napi öt órájába kerülne, ha csak tíz percet beszélne mindegyikükkel. (romania.europalibera.org)

Hírdetés

MÉG HOGY VASÚTTAL BIZTONSÁGOS. A nyílt mezőn állt meg a Bukarestből a Suceava megyei Burdujeni-be tartó személyvonat vasárnap a mozdony meghibásodása miatt. A mintegy négyszáz utast szállító szerelvény órákig vesztegelt a tikkasztó júliusi hőségben; sokan a szántóföldön át indultak el csomagjaikkal a közeli országút felé, hogy autóstoppal folytassák útjukat, a távolabbra utazók azonban jó két órát vártak a túlmelegedett vagonokban, amíg új mozdonyt nem küldött a vasúttársaság. A szomorú az, hogy az ilyen esetek nem számítanak kirívónak, az elöregedett járműpark miatt havonta legalább egyszer érkezik beszámoló menet közben kigyulladt vagy lerobbant mozdonyról, a vágányok állapota miatt pedig az újabb vagy jobb állapotban levő szerelvények is csak csigalassúsággal képesek közlekedni. (Krónika)

A FŐFOGYASZTÓVÉDŐ BOTRÁNYA. A hírhedt nacionalista és ittasan balesetező Mircea Diacon Kovászna megyei fogyasztóvédelmi igazgató főnöke sem az a személy, akit példaképnek lehetne nevezni: most derült ki, hogy Horia Constantinescu, a fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) elnöke 2020-ban egy rendőrségi igazoltatás során megpróbált visszaélni beosztásával. Az esetről rendőrségi testkamerával készült felvételt a DCNews portál tette közzé vasárnap; ezen az látszik, hogy a közúti rendőr Constantinescu iratait kéri, az ANPC elnöke pedig a szolgálati igazolványát mutatja neki. Ezt a rendőr nem fogadja el, és kéri a személyazonossági igazolványát és a kocsi papírjait, mire Constantinescu irritáltan megjegyzi, hogy hivatali ügyben siet valahová, majd megfenyegeti a rendőrt, hogy felhívja a felettesét, a Konstanca megyei rendőrfőnököt. Fel is hívta, a beszélgetés után pedig átadta iratait az intézkedő rendőrnek. Constantinescu a DCNewsnak reagálva azt mondta: nem azért hívta fel a rendőrfőnököt, hogy megússza a bírságot, hanem mivel a kollégája egy fogyasztóvédelmi vizsgálat közben bajba került, az ANPC pedig a rendőrséggel közösen végezte az ellenőrzést. A tisztségviselő ugyanakkor „igen érdekesnek” nevezte, hogy három év után a felvétel kikerült a rendőrségi archívumból. (Főtér)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »