Hírsaláta

Hírsaláta

KONFERENCIA-KÖZPONT MELLÉKHELYISÉG NÉLKÜL. Konferencia-központtá alakították a révi menedékházat, az ingatlan azonban üresen áll, és ez vélhetően sokáig így marad, mert ritka az olyan konferencia, workshop, kerekasztal-beszélgetés, melyre a résztvevők túracipőben, nagyjából másfél kilométernyi gyalogúton érkeznek, helyenként sziklafalba rögzített láncokba kapaszkodva.

Vagy, ha tériszonyuk van, akkor a Sebes-Körös jobb partján, a vasúti sín mentén poroszkálva; ez esetben a Rév felől érkezőknek át kell haladniuk az alagúton is. A harmadik opció másfél vagy két és fél órai zötykölődés a Nagyvárad és Kolozsvár között közlekedő személyvonaton, amely megáll a szurdokban. Autóval ugyanis nem lehet megközelíteni az egykori menedékházat, amelyet gróf Zichy Ödön, a terület tulajdonosa építtetett az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) számára a múlt század elején. Mivel az adományozásról nem született okirat, a menedékház a Zichy-birtokot Trianon után megvásároló Mateescu család tulajdonába került, és az EKE a rendszerváltást követően sem tudta visszaigényelni. A közkedvelt kirándulóhelynek számító, festői révi szorosban, a Zichy-cseppkőbarlang és a vízesés közvetlen közelében álló menedékházban a szocializmus éveiben még turisták tömegei fordultak meg, de aztán bezárták, és több mint két évtizeden át állt elhagyatottan. Az erősen leromlott állapotú ingatlant az mentette meg a pusztulástól, hogy a Bihar megyei önkormányzat 2007-ben megvásárolta a Mateescu család örökösétől, és a Románia–Magyarország Határ Menti Együttműködési Program keretében, 4,3 millió lejt meghaladó uniós támogatásból felújíttatta. A példásan újjáépített házat nemrég adták át új rendeltetésének, amelynek azonban nem felel meg, mert a szálláshely is turistákra szabott (emeletes ágyakkal), a mellékhelyiséget pedig nem újították fel, habár erre nagyobb igény lenne a sok kirándulót vonzó sziklaszorosban, mint egy konferencia-központra, amelynek az ünnepélyes átadás óta senki a közelébe sem ment. A lényeg, hogy az uniós támogatást rendben elköltötték, bárki meggyőződhet róla, aki a révi szorosban jár. (Maszol)

Hírdetés

DRÓNOK SEGÍTIK A HEGYI MENTÉST. A hegyi balesetek áldozatainak megsegítésére szolgáló drónokat vásárolnak a hatóságok. A kamerával és mikrofonnal felszerelt drónon keresztül a mentők kommunikálhatnak a bajba jutott turistákkal, sőt, ételt és elsősegélycsomagot is tudnak nekik küldeni. Sabin Cornoiu, a Salvamont Románia elnöke elmondta: eddig 16 megye szerelte fel ilyen drónokkal a hegyimentő-csapatait, jövő hónap közepétől pedig 11 megyében lesz helyi központ a drónok által közvetített képek elemzésére. A Maros Megyei Hegyimentő Szolgálat korábban arról számolt be, hogy újabb beszerzésük egy csúcstechnológiás drón, amelyet összetett kutatási és mentési küldetésekre fejlesztettek ki. Korszerű fotogrammetriai, hőképalkotási és audiokommunikációs rendszereket használ a keresésben, valamint automatikus elemzéssel rögzíti az adatokat mesterségesintelligencia-programok alapján. (Maszol)

SZIGORÍTOTTAK AZ ALKOHOL ELADÁSÁN. Pénzbírsággal és a működési engedély felfüggesztésével sújtják azokat a cégeket, amelyek kiskorút szolgálnak ki alkoholos itallal: Klaus Iohannis államfő hétfőn kihirdette a szigorító törvényt. A jogszabály a társadalmi együttélés és közrend elleni cselekmények szankcionálásáról szóló, 1991-ben elfogadott törvényt módosítja, és kimondja, hogy kiskorúnak sem pénzért, sem ingyen nem szabad alkoholtartalmú italt kínálni az üzletekben vagy vendéglátó helyeken. A kiróható bírság 100-tól 500 lejig terjed, emellett az egység működési engedélyét 10–30 napra függesztik fel. Ilyen jellegű szabálysértés esetében a gyermekvédelmi intézmények is tehetnek feljelentést. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »