Hírsaláta

Hírsaláta

ÚJABB LOPÁS A KATONAI BÁZISON. Őrizetbe vették szerda este a Mihail Kogălniceanu katonai bázis hét katonáját, valamint egy civil személyt üzemanyaglopás gyanúja miatt. A konstancai törvényszék tegnap reggel elrendelte 30 napos előzetes letartóztatásukat. A törvényszék döntése nem jogerős, 48 órán belül megfellebbezhető. A gyanú szerint a Konstanca megyében található katonai légi bázis hét katonája egy civillel együtt 2022 folyamán több ízben kerozint és gázolajat lopott a bázistól, összesen körülbelül 7 tonnát.

Ez a második eset, hogy bűnügyi kivizsgálást tartanak a Kogălniceanu bázison üzemanyaglopás miatt. Az első 2021 novemberében történt, akkor gázolaj lopása miatt kezdett vizsgálatba az ügyészség. Az amerikai kormány által jelzett kárt akkor kétmillió dollárra becsülték. (Agerpres)

Hírdetés

AMI A JELENTÉSBŐL KIMARADT. Romániára nézve felettébb hízelgő jelentést tett közzé az Európai Bizottság (EB), arra kérve az Európai Tanácsot, hagyja jóvá az ország belépését a schengeni övezetbe. A valóság ugyanakkor távolról sem olyan rózsás, mint azt az EB állítja – írja a G4Media, tényekkel támasztva alá állítását. A határok felügyelete és rendszeres ellenőrzése kapcsán kiderítették, hogy a konstancai kikötőben mindössze két, járművek és konténerek ellenőrzésére alkalmas szkenner működik, ezekkel az év első kilenc hónapjában kb. 10 ezer átvilágítást hajtottak végre, miközben a kikötő éves forgalma 400 ezer konténer körül van. Ez azt jelenti, hogy az év végéig 14 ezernél kevesebb konténert és járművet fognak szkennelni a hatóságok, vagyis a teljes áruforgalom kb. 96 százaléka ellenőrzés nélkül halad át a kikötőn. A 4 százalékos ellenőrzési arány csapnivaló, mivel az EU-tagállamok közül Romániában a legnagyobb az adócsalás mértéke, az pedig szoros kapcsolatban áll a csempészettel. (Maszol)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »